KLIMA: Velekněz Timmermans káže

Uveřejněno dne 25 října 2021 000 13:47
Tornáda budou (prý) omezena přechodem na elektromobily

Tak jsme se od místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse dozvěděli, že za nedávná tornáda a povodně může člověk, ale Evropská komise má dokonalý klimatický plán: Omezíme tyto hrůzy, když v Evropě přejdeme na elektromobily!

Poté, co jsme od mnoha vrcholných politiků Německa slyšeli, že za povodně mohou hlavně lidé, se dozvídáme další nevídanou věc: Lidstvo je prý zodpovědné i za tornáda. Tak pravil klimatický velekněz (pardon, místopředseda) Evropské komise Frans Timmermans při návštěvě v Praze. Proti záplavám a tornádům má pomoci tzv. klimatický plán, který mj. zakáže výrobu automobilů se spalovacím motorem.

Už je těžké najít slušná slova, jak komentovat tyto nesmysly. Pokud se podíváme na poměrně objektivní a věrohodnou statistiku silných tornád v USA (obr. 1), zjistíme navzdory neustálému strašení zvyšujícími se extrémy překvapivou věc: Tornád rozhodně nepřibývá, spíše ubývá.

Roční počty silných tornád v USA
 

Obr. 1. Roční počty silných tornád (F3+) na území USA. Zdroj: NOAA.

Jako člověk, který se silnými konvektivními bouřemi (nepřesně: bouřkami) zkouší odborně zabývat už přes dvě desítky let, mohu mít i nějaké výhrady k tzv. homogenitě řady, protože i metodika stanovení síly tornáda doznávala postupně dílčích změn a také tzv. informační pokrytí se měnilo, přesto je snad jasné, že počty (silných) tornád nerostou. Ohledně povodní se souvislost s klimatickými změnami také těžko nachází, jak bylo trochu diskutováno zde. Relevantní reakce na klimatickou změnu můžeme snad nalézt pouze u tzv. vln veder („heat waves“), kterých za posledních šedesát let let trochu přibývá, což je velmi často zdůrazňováno, a výrazně mrazivých period („cold outbreaks“), kterých ubývá, což už se samozřejmě v rámci klimatické propagandy moc nezmiňuje. Také se příliš neuvádí, že v USA byly před zhruba devadesáti roky ještě větší vlny veder a sucha než nyní, kdy se šermuje pojmy jako „klimatická krize“, „klimatická nouze“ apod. (viz obr. 2, v beletrii to popsal J. Steinbeck na začátku románu Hrozny hněvu).

Index vln veder v USA
 

Obr. 2. Index vln veder v USA. Zdroj: Environment Protection Agency.

U ostatních povětrnostních jevů je to často na hranici spekulace, klimatologové většinou nacházejí nějaký relevantní signál jenom při použití nejvíce extrémních, a tedy nepravděpodobných scénářů hypotetického oteplování někdy na konec tohoto století, což ovšem není podstatné pro aktuální klima. Celou dobu ale slyšíme povinnou politickou hlášku: „Klimatická změna přináší extrémy počasí.“

Jinak řečeno, pokud Frans Timmermans přisuzuje nedávný výskyt tornád a povodní člověku, podobá se opravdu spíše bezskrupulóznímu veleknězi nějaké totalitní sekty, jenž zasévá strach a pocit viny mezi své ovečky, které tak budou poslušné a odkývají kdejaký nesmysl v naději a nekritické víře, že je to nějak ochrání. Nečekal bych, že se takových manipulací a faktických blábolů dočkám od vlivného představitele Evropské komise.

Vyvolávání strachu, zneužívání lidského neštěstí a používání dezinformací k politickému nátlaku a prosazování společenských experimentů jsou nechutné praktiky, které často vedou k nepěkným koncům. Lidé jeho typu jsou podle mého názoru hrobaři Evropské unie, která před lety vypadala jako pozitivní ekonomicky orientovaný projekt, dokud nechtěla regulovat všechno možné a prakticky likvidovat svobodné tržní hospodářství a tím konkurenceschopnost evropských států pomocí naivní pohádky, že to nějak pozitivně ovlivní podnebí, dokonce i tornáda a lijáky.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist