GLOSA: Velký zelený stát

Uveřejněno dne 26 října 2021 000 10:00

Bude mít ochrana klimatu paralelního kancléře?

Fandíš Trumpovi, nebo Bidenovi? Tak se před rokem mnozí ptali i u nás. Fandíš Zeleným, nebo ne? Tak zní otázka měsíc před volbami v Německu. Jako by víc než o jméno příštího kancléře šlo o sílu Zelených v příští vládě. Ano, Zelení asi nezískají většinu a úřad kancléře, přesto se vyplatí sledovat jejich ambice a plány.

S plány vyrukovali. A byť míří tak vysoko, že v praxi úplně naplněny nebudou, vypovídají o tom, jak Zelení uvažují a jak své ideje prosazují. Za ochutnávku poslouží plán na „ministerstvo multi kulti“, jak mu říkají média. Jde o to, že agenda imigrace a integrace přistěhovalců spadá především do resortu vnitra. Zelení ji chtějí přesměrovat do nového resortu. Pokud vám občas připadá, že s integrací jsou potíže, můžete hádat. Vsadíte se, že nové, zelené „ministerstvo multi kulti“ by zvýšilo přísnost a snížilo potíže? Nebo že by to bylo naopak?

Těžší kalibr představuje navrhované ministerstvo ochrany klimatu, jež má disponovat právem veta vůči ostatním resortům. Že Zelení by ve vládě zpřísnili její dosavadní linii, je jasné. Což by ovlivnilo i nás coby sousedy, obchodní a industriální partnery. Německo by neuzavřelo uhelné elektrárny v roce 2038, ale již 2030. Těžko říci, kdy by začal platit zákaz prodeje aut se spalovacími motory, leč téměř s jistotou by byl uspíšen. Ale ministerstvo ochrany klimatu s právem veta, taková idea tu ještě nebyla.

Vzniklo by tak „paralelní kancléřství“, varuje německý tisk. Úřad nadřazený ostatním resortům. Úřad, který by jejich politiky či navrhované zákony zkoumal – případně vetoval – čistě z pohledu toho, zda jsou v souladu s klimatickou dohodou z Paříže. Tím by vytěsnil i politické debaty, konflikty a jednání vedoucí ke kompromisům. Lid by ještě radostněji kráčel do krásného zeleného světa řízeného algoritmy a státní byrokracií. Je zajímavé sledovat, jak se Zelení z hnutí velmi odtažitého vůči státu stali během čtyřiceti let stranou sázející na velký stát k obrazu svému.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist