Okamura: Radikálně se zdraží elektřina a poděkovat můžeme Evropské unii a Babišově vládě

Uveřejněno dne 26 října 2021 000 10:02

Prudké zvýšení cen elektřiny, které je dané vysokými cenami na burze, poznáme v našich peněženkách již tento rok. „Je za tím rostoucí cena emisních povolenek, které existují kvůli boji Evropské unii proti CO2, a odklon od uhlí či od jádra v rámci Zeleného údělu EU,“ uvedl Okamura s tím, že hnutí SPD odmítá toto nesmyslné zdražování, které je podle něj způsobené EU a Babišovou vládou.

A zvýšení bude opravdu citelné, tiskový mluvčí PRE sdělil Právu, že pro běžnou pražskou domácnost se cena zvýší o přibližně sedm procent. „Jen od října loňského roku se zvýšila cena elektřiny na burze o 66 procent vlivem růstu ceny emisních povolenek, roste poptávka po elektřině vlivem obnovující se ekonomiky, trh reaguje na oznámení odklonu od uhlí i na plánované uzavření jaderných elektráren v Německu,“ uvedl pro Právo tiskový mluvčí PRE Petr Holubec. 

 
 
A předseda hnutí SPD si k tématu nebere servítky. „Babišova vláda plánuje za boj proti CO2 vyhodit do vzduchu obrovské peníze. Ministr průmyslu Karel Havlíček řekl, že mezi roky 2010 až 2030 bude vyplacen na podporu obnovitelných zdrojů energie až bilion korun, z toho 570 až 580 miliard korun solárním elektrárnám. Nové tuzemské obnovitelné zdroje budou mít v nejbližších sedmi letech z evropských fondů typu Modernizačního fondu a Plánu obnovy k dispozici kolem 100 miliard korun.
 
Celkové náklady na takzvané podporované zdroje energie (POZE) v posledních letech každoročně činí přes 40 miliard korun. Předloni to bylo 45,4 miliardy Kč, solární elektrárny obdržely 29,1 miliardy korun. Od roku 2006 bylo na podporu POZE v Česku vyplaceno přes 385 miliard korun, informovala o tom ČTK,“ uvedl Okamura. 

Evropská komise dle dokumentu vlády Ochrana klimatu ČR předpokládá, že náklady dosažení uhlíkové neutrality v ČR budou až dvojnásobné ve srovnání se starými členskými státy EU a odhaduje je až na stovky miliard korun ročně po dobu minimálně 20 let. “Zelený úděl, který bude stát Evropskou unii biliony eur a naší zemi biliony korun po koronavirové krizi může zasadit smrtelnou ránu naší ekonomice,“ varuje předseda SPD.

Který se dále pozastavuje nad faktem, že vzhledem k tomu, že Česká republika je z velké části závislá na uhlí a rovněž i na automobilovém průmyslu, může takovéto opatření ohrozit naši ekonomiku.

„Andrej Babiš si hraje na obhájce národních zájmů, ale v Bruselu všechno odkýve. Připomeňme jen, že emise CO2 Evropské unie tvoří zhruba 10 procent emisí celosvětových. Takže i kdyby CO2 mělo na klima nějaký vliv, je to jen, jako když plivne,“ uvedl Okamura.

Hnutí SPD podporuje racionální ochranu životního prostředí pro člověka, ale boj proti emisím oxidu uhličitého je prý naprosto nesmyslný.

„Ke změnám teplot a klimatu na planetě vždy docházelo a dochází, ale hlavní odpovědnost nenese člověk a CO2, ale aktivita (a teplota) Slunce a vzdálenost Země od Slunce. V historii byly doby ledové i meziledové. Ve středověku za Karla IV. bylo tepleji a v Praze se pěstovalo víno, podobně jako nyní. Ale produkce takzvaných skleníkových plynů s tím neměla nic společného. Navíc CO2 není škodlivý plyn. Je to plyn důležitý pro fotosyntézu, čili díky němu je zaznamená i větší produkce zemědělských plodin,“ uzavřel Okamura s tím, že  EU svému boji proti CO2 říká „Zelený úděl“, ale podle něj jde spíše o zelený „Velký skok“ podle vzoru Mao Ce-tunga, který bude znamenat masakr evropské ekonomiky.

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist