Volkswagen vyřadil maso. Co vyřadí příště?

Uveřejněno dne 27 října 2021 000 9:10

Jak bude vypadat život v Evropě, jestli lidé razantně neodmítnou klimatické šílenství, ukazuje největší evropský výrobce automobilů. Ve jménu klimatu bude možné cokoli.

Jídelna v centrále Volswagenu vyřadila z jídelníčku 150 pokrmů s masem. Ne snad proto, že by o ně zaměstnanci neměli zájem. Naopak. A důvod? Zhoršující se stav životního prostředí a udržitelnost (zde). Protože čím méně budeme jíst masa, tím udržitelnější život prý povedeme. Druhým důvodem je prý „přání mnoha zaměstnanců, kteří volali po vegetariánských a veganských obědech,“ uvádí iDnes.cz. Opravdu máme věřit tomu, že většina dělníků v automobilce chce jen a pouze bezmasé obědy?

Je to samozřejmě nesmysl. Jde o militantní aktivismus hrubého zrna. „My vás prostě donutíme, chovat se, jak se nám líbí!“ Protože jedna věc je svobodné rozhodnutí člověka nejíst maso, nebo otevřít si vegetariánskou restauraci, jinou věcí je rozhodnout, že tohle jídlo prostě skončí. Nicméně tenhle krok automobilky, která se usilovně snaží zbavit se nepříjemného cejchu Dieselgate dokonale zapadá do poměrů, které ve státech EU snaží zavést neolevicoví zelení politici. Skoro jakoukoli pitomost, kterou chtějí zavést, spojí s „klimatem“ a tím prakticky zruší jakoukoli možnost nesouhlasit a jejich nápad odmítnout.

Doslova strašidelný výhled do budoucnosti pak představuje to, že firma velikosti a významu Volkswagenu takový krok učiní z vlastního rozhodnutí. Protože tím dělá průkopníka firemnímu aktivismu. Jde v podstatě o něco podobného, jako když některé banky odmítají financovat uhelné projekty. Bez ohledu na realitu života se prostě tyhle firmy rozhodly, že vnutí lidem to, co se z nějakého důvodu líbí jejich vedení. Na základě čeho se rozhoduje to vedení, ví asi jen Bůh. Protože skutečně racionální argumenty to mohou být jen stěží. Jistý vhled do jejich uvažování ale nabízí uvedená citace u iDnes. Jestliže přání mnoha zaměstnanců mít vegetariánské a veganské obědy stačí k tomu, aby z jídelníčku zmizelo maso a jen občas se na něm objevily ryby, je evidentní, že uvažování vedení se nachází v kategorii „ode zdi ke zdi“. Což nikdy není dobrá cesta. Na jeho základě by Volswagen mohl přestat úplně s výrobou motorových osobních vozidel a začít vyrábět kola a rikši. Protože ty jsou ještě ekologičtější, než elektromobily plné jedů v bateriích.

Mimochodem, dovedete si představit ten humbuk, který by udělalo těch pár procent vegetariánských aktivistů ve společnosti, kdyby Volswagen vyřadil z jídelníčku nejoblíbenější vegetariánské jídlo? Jenže to se nikdy nestane, protože většina lidí nemá potřebu druhým vnucovat svoji víru. Teď ještě, abychom se rychle naučili bránit těm, kteří tuhle vnucovací potřebu mají.

Zdroj

Reakce
  1. 2 roky ago
  2. 2 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist