SPOLEČNOST: Máme rádi apokalypsy

Uveřejněno dne 30 října 2021 000 18:25

Apokalyptické předpovědi se objevují po celou existenci lidstva. Už v dobách biblických se můžeme dočíst o všelijakých pohromách, ale nikdy v dějinách autorem těchto katastrofických scénářů nebyly vlády celého civilizovaného světa. V tom můžeme dnešní klimatománii odlišit od náletů milionů nenažraných kobylek, potop světa, morových ran a hladomorů.

Profesor biologie na Stanfordské univerzitě Paul Ehrlich v roce 1967 předpověděl nejničivější celosvětový hladomor, který nás měl postihnout nejpozději v roce 1975. Předpověděl v té souvislosti i povinnou antikoncepci a sterilizační prostředky v potravinách a v pitné vodě jako opatření ke kontrole růstu populace. V praxi bude zcela nemožné, aby Země po roce 2000 uživila všechny své obyvatele, dodal. Šokující studii svého vědeckého týmu představil na vědeckém sympóziu na University of Texas.

Doba ledová je doba ledová…

Noviny Boston Globe zveřejnily 16. dubna 1970 odborný článek ekologa Jamese P. Lodgeho, který předpověděl vyhasnutí Slunce v důsledku znečištění ovzduší na planetě Zemi a navazující začátek doby ledové. Spotřeba kyslíku v procesech spalování na celém světě prý překoná všechny procesy, které vrací kyslík do atmosféry, prohlásil sebevědomě Lodge, vědec z Národního centra pro výzkum atmosféry v Boulderu, stát Colorado. „Může se stát, že k uskutečnění změny v naší kultuře, která nakonec povede k přežití člověka, bude zapotřebí několik milionů mrtvých, uzavírá vědec Lodge.

Časopis Redlands Daily Facts zveřejnil 6. října 1970 další práci Paula Ehrlicha, který přes své neuskutečněné vize z roku 1967 o světovém hladomoru v roce 1975, upoutal pozornost svým novým zjištěním, a tím měl být nedostatek vody nejpozději v roce 1974 a nedostatek potravin nejpozději v roce 1980. Voda o potraviny budou ve Spojených státech na příděl, konstatoval.

Jak se můžeme dočíst v The Washington Post dne 9. července 1971, profesor Rasool z Národního úřadu pro letectví a vesmír při Columbia University předpovídá dobu ledovou v roce 2021, nejpozději však v roce 2031.

Britský deník The Guardian dne 29. ledna 1974 zveřejnil další vidění o blížící se době ledové. To vycházelo z dlouhodobých analýz satelitních snímků počasí. Klimatologové George a Helena Kuklovi naznačili, že sněhová a ledová pokrývka Země se v letech 1967 – 1972 zvýšila o 12 procent. Tento trend prý odpovídá dlouhodobým klimatickým změnám, což vše dohromady vědcům naznačilo, že po dosažení teplotního maxima mezi lety 1935 a 1955 nyní průměrné světové teploty klesají. Rychlost nárůstu sněhu a ledové pokrývky je však mnohem rychlejší, než vědci očekávali.

V článku Wrong Again: 50 Years of Failed Eco-pocalyptic Predictions si můžete přečíst o dalších desítkách vědeckých studiích, které nebyly naštěstí brány úplně vážně, a lidé tak mohli žít celkem normálně.

Konečně krize!

Po více než padesáti letech neúnavného strašení se však výsledek dostavil. Klimatická krize žije, stojí na pevných základech a boj s ní nás bude stát nejen bilióny dolarů, ale také mnoho omezení. Poslední skutečnou svobodou tak jsou už jen hotové peníze, což mnozí při pohodlném bezhotovostním placení stále ještě nedoceňují.

Až si začne většina myslet, že hotové peníze jsou nadbytečné, stane se dennodenní kontrola státu nad životy lidí dokonalou realitou. Ta doba se blíží a je určitě blíže, než doba ledová nebo nedostatek potravin.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist