Po celém Německu plakáty varují před vládou Zelených. „Pravicové smetí“, přišla odpověď

Uveřejněno dne 1 listopadu 2021 000 13:29

Venku je teplo, lidé rádi relaxují u vody, ale předvolební kampaň přesto jede bez zastávky. A to nejen v Česku. Volby do Bundestagu čekají i Německo, a budou to volby zvláštní. Po šestnácti letech je jasné, že už je nevyhraje Angela Merkelová. Protože už nekandiduje. V Česku se pod předvolebním tlakem ocitli Piráti, v Německu to jsou Zelení. Ve městech u našich západních sousedů teď najdete plakáty, na nichž je vypočítáno, co všechno Zelení ve jménu ekologického fanatismu zakážou, až se dostanou do vlády.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš jezdí po Česku a rozdává svou knihu „Sdílejte, než to zakážou“. Naznačuje v ní, že až Piráti vyhrají volby, ledacos zakážou. Ačkoli vlastní i jeden z největších mediálních domů v Česku, varuje před údajně pirátskou cenzurou.Volby do dolní komory Parlamentu ale na podzim neproběhnou jen v Česku. Volby čekají i našeho západního souseda. Budou to volby v několika ohledech velmi zvláštní.  

 

V prvé řadě je jasné, že po šestnácti letech z postu kancléřky odchází Angela Merkelová, která v těchto volbách již nekandiduje. Ještě před pár měsíci to vypadalo, že Angelu Merkelovou v kancléřství nahradí někdo ze strany Zelených. Za touto stranou zaostávala konzervativní CDU/CSU i němečtí sociální demokraté. Nálady v Německu se však částečně obracejí a na první místo se v předvolebních průzkumech vrací CDU/CSU.

Zelení navíc čelí kampani, pro kterou se hodně zlobí. V německých městech se objevily plakáty s titulkem „Zelená mlha“, na nichž je vypočítáno, co všechno Zelení mohou ve jménu ekologického fanatismu zakázat, pokud budou vládnout.

Na kampani pracuje reklamní společnost Ströer. Co hlásá? Že Zelení mohou zavést dokonce „totalitu“ a páchat „ekoteror“. Podle serveru německého deníku Bild ale některé prvky kampaně společnost Ströer odmítla jako prvky, které jsou v rozporu se zákonem.

Společnost odmítá prozradit, kdo kampaň zadal. Trvá na tom, že pokud si někdo kampaň zaplatí a jestliže tato kampaň není v rozporu se zákonem, společnost ji zkrátka a dobře realizuje.

„Nevykonáváme žádnou cenzuru,“ řekl mluvčí společnosti Ströer.

Zelení se s tím však odmítají smířit a rozjíždějí vlastní kampaň, ve které útočným plakátům čelí.

Sociální demokraté plně podpořili Zelené v tomto úsilí. Generální tajemník SPD Lars Klingbeil prohlásil, že demokraté musí bok po boku vzdorovat „pravicovému smetí“.

Podle informací německého magazínu Focus za kampaní stojí stoupenci krajní pravice, mezi nimi i David Bendels, bývalý člen CDU i CSU, kde kritizoval migrační politiku Angely Merkelové.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist