EVROPA: New Green Deal a jeho důsledky

Uveřejněno dne 3 listopadu 2021 000 8:53

Zažíváme v současnosti zvláštní politickou absurditu. Posledních více než sto let politická levice vždy bojovala za zájmy chudších vrstev společnosti, zatímco pravice snahou o zachování kapitalismu usilovala o zlepšení životního údělu všech vrstev společnosti. Jak ukázala historie, kapitalismus v této soutěži vyhrál a tržní hospodářství přineslo euroatlantické společnosti nebývalý blahobyt a všeobecný rozvoj včetně ochrany lidských práv a menšin.

Ekonomové se dnes shodují na tom, že program New Green Deal povede ke všeobecnému zdražování, zejména energií, a tím zchudnutí nejen nejchudších vrstev, ale i střední třídy společnosti. Může-li mít dnes rodina nižší střední třídy dvě starší auta, elektroauto nebude mít už žádné. A přitom tuto zelenou a bezuhlíkovou politiku prosazuje levicově zaměřené vedení Evropské unie, ať se jedná o Komisi či Parlament. K tomuto evropskému zelenému programu se přidávají všechny levicové iniciativy se svými úlety a demonstranti za záchranu klimatu mávají transparenty „Změňme systém, zachráníme klima“. Opravdu si někdo myslí, že když jídelna automobilky v německém Wolfsburgu bude vařit pouze vegetariánská a veganská (!) jídla, pomůže tím k záchraně planety?

Apokalyptické předpovědi provázely lidstvo po celou dobu jeho existence. Před necelými dvěma lety nás vědci strašili tím, že nás čeká největší sucho za posledních 500 let. Připomeňme si zprávy Římského klubu ze šedesátých let minulého století o konečném vyčerpání zdrojů do konce dvacátého století. Kde je jim konec? Vědce Římského klubu dnes nahradili vědci z IPCC, jejichž poslední zpráva je stejně alarmistická. Vědci počkali s vydáním této zprávy na odeznění covidové pandemie, a zastihli tak evropské obyvatelstvo ještě vystrašené a ochotné pro svoji „záchranu“ přijímat jakákoli drastická opatření.

Je potřeba neustále připomínat, že zeměkoule prochází klimatickými změnami od nepaměti. Že se střídají doby ledové s dobami, které jsou teplejší. Střídají se sušší období s obdobími hojnými na srážky. A to ještě odlišně na různých kontinentech. Proto je klimatický alarmismus tak nebezpečný, protože se stává ideologií, „o které se nediskutuje“ (Timmermans), a mnozí lidé věří, že jim z proklamované klimatické změny hrozí bezprostřední nebezpečí. Považuji za hyenismus spojovat tornádo na Moravě či záplavy v Německu s následky konzumní společnosti a tím člověkem způsobenou klimatickou změnou.

Netvrdím, že se klima nemění, ale je potřeba se těmto změnám pragmaticky přizpůsobovat a ne šílet. Že stoupne hladina světových moří? Polovina Holandska žije „pod hladinou moře“ po staletí a žije spokojeně. Je potřeba neustále připomínat, že světové oceány, sopky či rozsáhlé sibiřské bažiny produkují do ovzduší permanentně několikanásobně více CO2 než lidská činnost. A je také potřeba neustále připomínat, že emise CO2, které produkuje Evropská unie, tvoří pouze cca 9 % světových průmyslových emisí. A všechny emise, které EU díky zelené politice nevyprodukuje, vypustí rozvojové země ve více než padesátkrát větším množství. A kvůli tomuto zlomku světových úspor CO2 se Evropská unie astronomicky zadluží, zničí svoji energetiku a průmysl a obyvatelstvo zchudne. Ještě nikdy v historii nepřistoupilo lidstvo k tak ambicióznímu plánu, jako je dnešní „záchrana klimatu“. „Poručíme větru, dešti“, které jsme zažívali v bývalé východní Evropě v minulém století, bylo proti plánům Evropské komise slabým čajíčkem. Kde zůstal zdravý rozum?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist