Překvapení: Povodně jsou méně ničivé než dřív, zjistilo se

Uveřejněno dne 5 listopadu 2021 000 11:17

Zatímco se ve většině médií hovoří, že je kvůli klimatickým změnám hrozba povodní mnohem větší než kdy v historii a ekologičtí aktivisté i právě s odvoláváním na záplavy vyhrožují, že budou útočit na lidi, kteří si dovolí jezdit autem, jak tomu bylo kupříkladu v tomto týdnu v německém Mnichově, tak server The Wall Street Journal ukázal skutečné data. A ta ukazují přesný opak. Právě díky technologiím a infrastruktuře už povodně nejsou takovou hrozbou jako před nástupem aut. Riziko úmrtí i škod se mnohonásobně snížilo.

Překvapení: Povodně jsou méně ničivé než dřív, zjistilo se

Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Povodně v Německu v červenci 2021

Server The Wall Street Journal poznamenává, že by se s blížící se listopadovou celosvětovou konferencí o klimatu v Glasgow měla zveřejňovat důležitá fakta o změně klimatu, která se ne vždy dostanou do převažujícího mediálního zpravodajství.

Jednou z takových oblastí je i informování o riziku, které hrozí kvůli povodním. Zatímco kvůli hrozbám od ekologických aktivistů jako organizování útoků a ničení veřejného i soukromého majetku muselo být do německého Mnichova povoláno 4 500 policistů a nad městem kroužily helikoptéry a organizace Greenpeace obsadila nádrže před místem automobilové výstavy IAA Mobility s požadavky, aby Německo přestalo automobily vystavovat či je dokonce zcela používat s odvoláním také na nedávné záplavy, článek Bjorna Lomborga upozorňuje, že ve skutečnosti na mnohých místech už záplavy nejsou takovým nebezpečím, jako tomu bylo před rozmachem automobilismu a technologií.

A nejde o marginální čísla. Na datech ze Spojených států Lomborg ukazuje, že přestože fotografie opuštěných aut v rozvodněných ulicích východního pobřeží USA vypadají hrůzostrašně, relativní daň, kterou si tamní povodně vybírají – v podobě majetku a životů – se v průběhu času snižuje.
 
Fotogalerie: – Klima teď, škola později

Podíl nákladů na povodně na hrubém domácím produktu se od roku 1903 v USA snížil téměř desetkrát na 0,05 % HDP, zatímco roční riziko úmrtí při povodních kleslo téměř třikrát.

Nejde přitom jen o Spojené státy, platí to i se zahrnutím rozvojových zemí. Celosvětové údaje jsou skromnější, ale výzkum povodní ukazuje, že náklady v poměru k HDP a úmrtí v poměru k počtu obyvatel se od roku 1980 do roku 2010 snížily na celé zeměkouli.

I přesto však chce Spojené království na klimatické konferenci OSN v Glasgow razantně tlačit na ostatní státy, aby ve prospěch klimatu položily nemalé oběti. Koordinátor britské diplomacie v otázkách klimatu a vyslanec Spojeného království na listopadové klimatické konferenci John Murton se pro server E15.cz v tomto roce vyjádřil, že si jeho země klade za cíl vyzvat všechny státy, aby si „nastavily vlastní dlouhodobé strategie na dosažení uhlíkové neutrality“.

Fotogalerie: – Ekoaktivisté vs. policie

Země by podle něj měly platit i těm státům, které prohlásí, že „pociťují následky klimatických změn“ a také „chudé a zranitelné státy“.

Připomíná, že „vyspělé státy se v rámci Pařížské dohody zavázaly vytvořit do roku 2020 finanční mechanismus, pomocí něhož poskytnou nejméně sto miliard dolarů ročně na ochranu klimatu v rozvojových zemích“. K dohodě se připojila i Česká republika a premiér Andrej Babiš (ANO) jí vyjádřil plnou podporu i na summitu OSN v New Yorku, takže dotování chudších států čeká i české občany.

A to není vše. Podle britského diplomata bude nutné, aby šlo na klima více peněz i od lidí pohybujících se ve finančnictví. Platit prý bude „každý, kdo ve světě rozhoduje o financích“. Od toho si Murton slibuje k oněm stům miliardám dolarů z veřejných financí získat navíc biliony dolarů i z privátního sektoru.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist