Britové se klepou strachem z blackoutu

Uveřejněno dne 8 listopadu 2021 000 10:54
Požár vyřadil ze hry kabel, který přivádí pod mořem do Británie francouzskou elektřinu. Britové se ocitli v kritické situaci a na hraně blackoutu. Zatím nenastal, ale ceny elektřiny letí do nebes. Ekoaktivisté zřejmě dál tleskají.

Předchozí větu jsem napsal s nadsázkou. Právě Británii totiž čeští aktivisté v posledních měsících velmi rádi zmiňovali a vyzdvihovali, jako zemi, která snižuje emise, končí s uhlím a kdesi cosi. Naopak Českou republiku dnem i nocí kritizují za to, že si dovoluje elektřinu stále z uhlí vyrábět a ještě vyvážet.

Spolek Klimatická žaloba ČR dokonce podal k soudu tzv. klimatickou žalobu na stát. Konkrétně žalují vládu a čtyři konkrétní ministerstva a chtějí, aby soud uznal, že stát nedělá dost pro ochranu klimatu, a tím porušuje ústavní právo nás všech na příznivé životní prostředí.

Česko by určitě mohlo emise snižovat rychleji, stejně jako by mohlo rychleji stavět dálnice, byty a řešit řadu dalších problémů, které nás všechny trápí. O tom žádná.

Problém ale je, že aktivisté by chtěli, abychom se dostali do stejně nezáviděníhodné situace, v jaké je momentálně Británie. Tedy do situace, kdy nebudeme mít dostatek energetických zdrojů, resp. nebudeme mít dostatek takových, které nejsou závislé na rozmarech počasí. Chtějí nás tak dostat do situace, kdy budeme závislí na dovozu elektřiny ze zahraničí.

Na příkladu Británie je vidět, jak je to nebezpečné. A to je na vině „pouhá nehoda“, rozhodně nejde o nějaké politické hrátky Francouzů. Až budeme závislí na ruském plynu, obávám se, že „ve hře“ bude obojí.

I přesto ekologičtí aktivisté neustále požadují nejen urychlené zavření uhelných elektráren, ale vadí jim i výstavba nového bloku v Dukovanech.

Já naopak tvrdím, že bychom měli postavit nové bloky v Dukovanech minimálně dva a další dva v Temelíně. Vedle toho bychom samozřejmě měli rozvíjet obnovitelné zdroje, hlavně soláry na střechách, protože si nedovedu představit, kde by v naší krajině mohly stát a točit se tisíce větrníků. A také bychom měli investovat do vývoje malých atomových reaktorů a vodíku.

Ať se to někomu líbí nebo ne, máme na to relativně čas právě díky nenáviděnému uhlí. Samozřejmě vím, že se to nejspíš nestane. Evropská unie a ekologičtí aktivisté to nepřipustí. Takže nejspíš budeme muset poslušně přejít z fosilního uhlí na fosilní plyn. Zaplatíme za to spoustu peněz, staneme se energeticky závislí. A klimatu samozřejmě co? Klimatu samozřejmě nepomůžeme, protože kvůli únikům metanu je plyn z pohledu klimatu úplně stejnou zátěží jako uhlí.

Ale třeba i energetická krize v Británii politikům ještě otevře oči. Mimochodem, Británie v srpnu obnovila provoz zastaralé uhelné elektrárny West Burton A. Stalo se tak kvůli nízké výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů a vysokým cenám zemního plynu.

Co na to ekologičtí aktivisté?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist