Elektřina se zdražila sama, nikdo za nic nemůže

Uveřejněno dne 13 listopadu 2021 000 13:46
Ceny elektřiny i plynu letí do nebes. Miliony lidí se bojí, že nedokážou zaplatit složenky. Ale politici se tváří, že za to nemůžou. Přišlo to nejspíš tak nějak samo.
 

Je to pochopitelně nesmysl. Viníků, ať už konkrétních lidí, opatření, která prosadili, nebo i dalších faktorů je poměrně hodně. Ale stačí se podívat na to, která potrefená husa nejvíc kejhá, abyste pochopili, který je ten největší.

Šéf Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol už v září, když bylo jasné, že zdražování bude obrovský průšvih, přispěchal s prohlášením, že ze současného vzestupu cen plynu a elektřiny by se neměla vinit ekologická politika.

Vysoké ceny energie by prý neměly sloužit jako omluva pro zpomalení přechodu k čistým energetickým zdrojům v rámci boje proti klimatickým změnám, křičí zase švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová, která je předsedkyní Mezinárodního měnového a finančního výboru. Ten určuje strategii Mezinárodního měnového fondu (MMF).

A to je přesně ono. Přesně tihle lidé (a samozřejmě řada dalších mj. Ursula von der Leyenová) současnou situaci zavinili. Co je ale horší, oni na ní samozřejmě nepředstavitelně bohatnou. Takže přece si pod sebou tu zlatou (pardon samozřejmě zelenou) větev nepodříznou. Co na tom, že my všichni ostatní zchudneme, někteří možná dokonce zmrzneme. Oni si koupí nové vily, jachty a soukromé tryskáče, aby mohli létat do tepla. A po cestě budou psát na sociální sítě, že musíme dál bojovat se změnou klimatu bez ohledu na to, co tento boj způsobuje.

Je to jedna lež za druhou. Stejně jako když v Německu spouštěli svoji (teď už nechvalně) slavnou Energiwende. V roce 2004 slíbil tehdejší spolkový ministr životního prostředí Jürgen Trittin Němcům, že Energiewende je bude stát jen jeden kopeček zmrzliny měsíčně. A realita? Ta je samozřejmě mnohem, ale mnohem dramatičtější. Institut pro konkurenceschopnost při Univerzitě Düsseldorf odhadl před pár lety celkové náklady Energiewende jen v letech 2000-2025 na 520 miliard eur. Průměrná německá rodina si tak za přechod na zelenou elektřinu připlatí navíc asi 676 tisíc korun. To je pořádně drahá zmrzlina co?

A právě proto, abychom takto nesmyslně drahou zmrzlinu, kterou ochladíme klima, kupovali, nám lžou. A budou nám lhát dál. Je jen na nás, jestli se necháme obelhávat další roky. Pokud ano, vyjde nás to pekelně draho.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist