ENERGIEWENDE JEDE DÁL

Uveřejněno dne 12 března 2022 000 10:41

Válka na Ukrajině otřásla německými zelenými plány. Odchod od uhlí a jádra se však odsune jen stěží

 

Energiewende jede dál
Hnědouhelný důl Jänschwalde to má spočítané, rypadla se zde zastaví už v příštím roce. Ekologové však chtějí konec těžby ještě urychlit. | foto Shutterstock.com

Hnědouhelný důl v těsné blízkosti hranice čelí žalobě požadující okamžité zastavení těžby. Podle žalujících ekologických organizací spotřebovává totiž mnohem více podzemní vody, než má povoleno. Ne, řeč není o známém Turówu. Důl Jänschwalde se nachází v německé Lužici, je těsně přilepen na hranici s Polskem a jeho vlastníkem je společnost LEAG, spadající do impéria českého miliardáře Daniela Křetínského.

Podle organizací Deutsche Umwelt­hilfe a Grüne Liga měl důl povolení odčerpat v roce 2020 celkem 42 milionů kubíků podzemí vody. Ve skutečnosti to však bylo 114 milionů. Na ohrožení vody se přitom odvolává ve své obhajobě i LEAG. Předčasné ukončení těžby by zmařilo všechny dosavadní plány a vyžádalo si naopak ještě vyšší odběry než dosud. Kdo má pravdu, by měl soud v Chotěbuzi rozhodnout každým dnem.

I kdyby však zastavení těžby odmítl, život Jänschwalde tím nijak závratně neprodlouží. Na rozdíl od Turówa, kde chce vlastník PGE těžit až do roku 2044, plánuje LEAG ukončit dobývání hnědého uhlí v Jänschwalde už v příštím roce. Přilehlá elektrárna, kterou lze zásobovat i z blízkého dolu Welzow-Süd, přežije stejnojmenný důl jen o pár let. Část bloků přejde do rezervy už v roce 2025 a poslední bude odstaven nejpozději v roce 2028. Počítá s tím zákon o odchodu od uhlí schválený Bundestagem před dvěma lety, podle kterého Německo skončí s uhlím definitivně do roku 2038.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist