GLOSA: Fatální nevědomost

Uveřejněno dne 13 dubna 2022 000 21:05

„Je smutné, jak katastrofálně čeští politici energetice nerozumí.“

Předchozí větu z řekl do médií mluvčí EPH Daniel Častvaj v reakci na kritiku českých politiků, že v roce 2018 nepadlo rozhodnutí o připojení k projektu plynovodu BACI. Měl bohužel pravdu, míra energetické negramotnosti řady českých politiků je vzhledem k závažnosti situace alarmující.

Současná energetická krize naplno ukázala fatální nekompetenci českých politiků v tak zásadní oblasti, jakou je energetika. Signály v tomto směru zaznívaly pochopitelně už mnohem dříve, ale v dobrých dobách jde tak nějak všechno samospádem. A politici nejspíš rádi uvěřili, že tomu tak bude pořád. Věřili, že ruský plyn pořád poteče a bude stále levný. Připomenu, že mnozí z nich si možná ještě dneska myslí, že existuje i německý či rakouský plyn. To je mimochodem i jeden z důvodů Častvajovy tvrdé věty.

Ministři Síkela a Rakušan totiž v pořadu Otázky Václava Moravce řešili, že v roce 2018 vláda zvažovala připojení k projektu plynovodu BACI, který měl umožnit napojení české sítě na Rakousko. Ministr Síkela si neodpustil větu, že „kdyby se začalo v roce 2018, už jsme mohli být ve fázi, kdy by bylo dokončeno“. Zjevně ale neví, že Rakousko je na ruském plynu také závislé ze 100 procent.

Ministr průmyslu a obchodu takové věci ale vědět musí. Taková neznalost by byla podivná v klidných časech minulých. Dnes už je fatální a hraničí s nebezpečným diletantstvím. K zastavení dodávek plynu totiž může dojít každým dnem.

Navíc není důvod naivně věřit, že v dalších oblastech je erudice politiků vyšší. Vláda chce ve velkém, byť zejména z evropských peněz, dotovat výstavbu solárních elektráren. Myslíte, že přitom někdo bere v potaz fakt, že klíčové nerostné suroviny na světě a technologie potřebné pro výrobu OZE kontroluje z 85 % Čína, kde se také vyrábí přes 90 % všech solárních panelů? Zamyslel se někdo nad tím, z jakých zdrojů budeme vykrývat potřebnou výrobu elektřiny v době, kdy sluníčko nebude svítit, nebo budou teploty pod bodem mrazu? Uvědomují si politici, že záložním zdrojem pro OZE měl být dle energetických plánů právě zemní plyn, kterého ale nyní možná nebude dost, nebo v lepším případě bude mimořádně drahý?

Velmi se obávám, že to politici nijak zvlášť neřeší. Je opravdu smutné, jak katastrofálně čeští politici energetice nerozumí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist