Chystá se zákaz krbů, ale potichu. Padne tak poslední levný zdroj tepla pro domácnosti

Uveřejněno dne 5 května 2022 000 13:20

Je to neuvěřitelné, ale i v současné těžko době mají někteří úředníci jako hlavní starost zákazy různých zdrojů tepla, které jim připadají špinavé. Evropa je v tomto ohledu předskokanem, který se snaží zachránit svět před klimatickou změnou, ačkoliv další kontinenty zrovna nekooperují a zdá se, že jakékoliv snahy Evropanů zhatí jejich vyšší emise.

Levné a příjemné teplo

Každopádně, už na příští roky se počítá s ukončením spotřeby fosilních paliv. Ta mají být nahrazena těmi obnovitelnými. To už je dnes bráno jako fakt, na kterém se nemůže nic změnit. A tak je třeba napřít pozornost jinam. Tedy na topení dřevem.

Velká Británie nedávno odhalila nepříliš dobré zprávy o tom, jakým způsobem ovlivňuje topení dřevem v kamnech a krbech klimatické podmínky. Podrobná analýza odhalila, že zplodiny, které jsou produkovány při pálení dřeva, svou škodlivostí překonávají veškerý provoz na silnicích v zemi.

 
Řeč je zejména o částicích typu PM 2,5, jejichž hlavním zdrojem je právě spalování dřeva. Ty jsou velmi škodlivé pro lidský organismus.

Současná energetická krize neuvěřitelným způsobem zdražila plyn a elektřinu, a tak mnohým nezbylo, než sáhnout po dřevu, které sice také zdražilo, avšak ne takovým způsobem. Lidé tak mohou častěji využívat topení krbem nebo kamny, pokud je mají k dispozici. Taková výhoda však nemusí trvat dlouho.

Foto: Shutterstock

Velmi přísné limity

Spolková agentura pro životní prostředí v Německu už veřejně doporučila, aby lidé přestaly využívat kotle na dřevo a pelety. Je to právě kvůli tomu, že tyto zdroje tepla významně znečišťují ovzduší. Odborníci také zdůraznili, že klimaticky neutrální nejsou takové zdroje tepla, které nelze za krátký čas znovu obnovit. To pochopitelně dopadá také na dřevo, které vzniká kácením lesů, jejichž obnova trvá velmi dlouho.

Světová zdravotnická organizace také od letošního roku vydala nové limity, které připouštějí maximální znečištění ovzduší. Ty jsou nepříliš překvapivě přísnější než ty dosavadní, a to podstatně. V podstatě znamenají konec zdrojů, které emitují částice PM 2,5, tedy i kamen a krbů na dřevo.

Zatím není jasné, kdy by k zákazu topení dřevem mohlo dojít. Jisté ale je, že by šlo o velkou ránu pro všechny milovníky tepla z krbu, které je jen těžko nahraditelné.

Dalším problémem bude to, jak tyto zdroje tepla nahradit tam, kde zatím nejsou jiné alternativy. Doporučeny jistě budou obnovitelné zdroje v podobě solárních panelů a baterií, ale tato řešení jsou pro mnohé domácnosti cenově nedostupná.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist