Kůrovec vyhrává bitvu o Šumavu

Uveřejněno dne 27 července 2011 000 10:40

kurovec Kůrovec zatím vyhrává boj o smrky v šumavském národním parku. Pruhy lesa, které brouk zdecimoval, jsou už vidět i z letadla. Za poslední čtyři roky už v rezervaci uschlo 2,7 milionu stromů. Kůrovcová kalamita neustupuje a navíc odrazuje turisty.

Reportéři MF DNES letěli v úterý ve vrtulníku z Kvildy, aby viděli lesy k Poledníku nad Prášilským jezerem, v okolí Bučiny a cenné území okolo pramenů Vltavy.

Do stejné lokality zavítali i před třemi lety. Nyní je vidět, že kůrovcová kalamita se v okolí pramenů Vltavy rapidně rozšířila, uschlých stromů je minimálně dvakrát tolik.
„Je vidět, jak to postupuje dolů k obcím,“ říká pilot Tomáš Zámečník, když přelétá nad lesy okolo pramenů Vltavy.

Odtud směrem k Luznému a Roklanu se táhne do dálky pás hnědých smrků. Místy zůstaly ostrůvky zelených stromů, které měly „zdravý kořínek“.

„Lýkožrout smrkový se řídí podle svých smyslů a podle feromonů, které strom uvolňuje. Proto napadá přednostně slabší dřeviny. Už se ale stává, že se vrhne i na stromy, kterým je méně než 60 let,“ vysvětluje náměstek správy parku Jiří Mánek.

Lesy, o kterých se dalo ještě před lety říct, že jsou zdravé, teď vypadají jako memento zkázy. Už dávno to nejsou jen ohniska kůrovce, ale uschlé jsou celé hektary. Porost s větvemi u kmenů je průhledný. Doby, kdy byl neprostupný, jsou dávno pryč. „Z výšky je to dobře vidět. Dá se to srovnat i se sousedním Bavorskem, kde jsou vidět uschlé plochy také,“ říká pilot.
Turistů zmizela zhruba třetina

Příjemný pohled není ani na vykácené holiny plné pařezů či ležících stromů po orkánu Kyrill v roce 2007.
Kůrovcová kalamita navíc připravila Šumavu o turisty. „Je jich méně asi o třetinu. To je přímý dopad kůrovcové kalamity,“ komentuje starosta Modravy Antonín Schubert.

Úbytek turistů už zaznamenal i starosta Horní Plané a předseda Svazu šumavských obcí Jiří Hůlka. Turisté přijíždějí maximálně na jeden den a v obcích utratí méně peněz.

„Potřebujeme návštěvníky, kteří na Šumavu přijedou na několik dnů. Nyní se snižuje délka jejich pobytu i stejně jako útrata. Je třeba zastavit experiment s hnědou Šumavou,“ postavil se za správu parku Hůlka.
Provozovatelé šumavských hotelů, penzionů a restaurací úbytek turistů také potvrzují. Mnoho podnikatelů už to vzdalo, na prodej jsou desítky šumavských penzionů.

Ekologičtí aktivisté se ale naopak s takovými slovy nemohou smířit. Už od pátku blokují kácení stromů u Ptačího potoka v okolí Modravy. Vadí jim, že se správa parku pustila do kácení v oblasti, kde podle nich hnízdí vzácní ptáci.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist