Lékařka protestuje proti aktivistům hladovkou

Uveřejněno dne 10 srpna 2011 000 10:19

MODRAVA (KLATOVSKO) – V šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy pokračuje kácení a odkorňování kůrovcem napadených smrků. Desítky aktivistů se dál snaží dřevařům v práci bránit. Na místě je i policie.

Na protest proti aktivistům a na podporu parku začala lékařka z jihu Čech držet hladovku. Ekologové podali další žalobu proti správě národního parku, řekli mluvčí aktivistů i parku.

„V lokalitě je plný počet dělníků – 50 dřevařů a 40 odkorňovačů,“ řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek. Práci se jim podle mluvčího blokády Vratislava Vozníka snaží komplikovat a bránit na 70 aktivistů. Několik jich vylezlo do korun stromů a vytvořili lanovou síť, jíž jsou prý schopni ochránit před kácením i stovky stromů.

ŠUMAVÁKŮM SE NELÍBÍ, ŽE AKTIVISTÉ BRÁNÍ KÁCENÍ, VÍCE SE DOZVÍTE ZDE

Dnes se ke stromům nebudou přivazovat kovovými trubkami. Na místo také chodí některé osobnosti, které podle aktivistů podporují jejich počínání. Proti velkoplošnému kácení horských lesů na Šumavě se postavila evropská federace národních parků Europarc.

Aktivisté zvolili novou taktiku, k řetězům přidali potrubí.

Lékařka z Vodňan, která se na Šumavě narodila, na protest proti jejich počínání aktivistů a jako vyjádření podpory správě parku zahájila hladovku, řekl  starosta Modravy Antonín Schubert.

Policie podle klatovské mluvčí Dany Ladmanové do 12:15 nikoho nezajistila, v korunách stromů je asi pět lidí. Správa parku čelí dalšímu trestnímu oznámení, které na ni podali aktivisté.

Podle žalobců z Ekologického právního servisu (EPS) se členové vedení správy parku dopustili zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle nich úmyslně postupovali v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny v úmyslu opatřit neoprávněný prospěch dřevařům.

PODÍVEJTE SE JAK KŮROVEC DECIMUJE ŠUMAVU

Pohled na kůrovcem zničenou Šumavu. Mezi hnědošedými uschlými stromy se stále nachází zdravé stromy. Správa šumavského parku však varuje, pokud se rázně nezakročí, mohou i tato zelená místa brzy zmizet.

„K zastavení nelegálního kácení a neadekvátního postupu policie využíváme veškeré právní prostředky, které legislativa v těchto případech občanům poskytuje. Bylo podáno dostatek právních podání a shromážděn dostatek důkazů na to, aby bylo nelegální kácení okamžitě zastaveno. Nyní je na příslušných institucích, aby rozhodly a ukázaly občanům, že je možné se i v České republice domoci právní cestou spravedlnosti,“ dodala právnička EPS Markéta Cooiman.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist