Bioplyn ANO, ale NE za naše peníze

Uveřejněno dne 19 prosince 2011 000 14:50

biplynUž asi nežijeme v logickém světě, ve kterém platí pořekadlo „Dvakrát do jedné řeky nevstoupíš“.

Po průšvihu s dotacemi pro podporu obnovitelných zdrojů spojených s královskými výkupními cenami za kWh vyrobenou fotovoltaickými elektrárnami (které nás bude v příštích letech stát stovky miliard korun a zdraží elektřinu o desítky procent) jsem si říkal, že něco takového se už nebude nikdy opakovat, protože chyby děláme proto, abychom se z nich poučili. Mýlil jsem se.

O co se jedná?
V předešlých dnech prošel poslaneckou sněmovnou do senátu zákon o podporovaných zdrojích energie, který zajišťuje vysokou podporu výroby biometanu. Podle předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové by podpora biometanu, který by se z bioplynových stanic vpouštěl do plynárenské sítě, mohla dosáhnout až 4000 korun za megawatthodinu. Může to být až osminásobek výkupní ceny zemního plynu!!! Vysoká podpora výroby biometanu, může způsobit spotřebitelům náklady kolem 17 miliard korun ročně a zvýší ceny energií podobným způsobem jako fotovoltaické elektrárny, které by měly působit jako odstrašující příklad, jak uměle podporované zdroje energií drasticky navyšují cenu pro konečné spotřebitele.

Takto to také není!
Na druhé straně vidí zemědělci v energetickém využití části zemědělské produkce naději pro využití půdy, která není kvůli poklesu živočišné výroby potřeba pro potravinářskou výrobu (ptejme se, kdo živočišnou výrobu zlikvidoval. A odpověď zní ano, byly to dotace). Podle Veleby by pro energetické účely mohlo být využito až 900.000 hektarů zemědělské půdy, což představuje ve finančním vyjádření 10,8 miliardy Kč a také 20.000 pracovních míst, tzv. Green Jobs, kterým jsem se věnoval v jednom ze svých minulých blogů http://tomasurbanek.blog.idnes.cz/c/227982/Zaklinadlo-jmenem-green-jobs.html. Podle mého názoru není správné, abychom na 900 000 Ha zemědělské půdy pěstovali plodiny, které potom „spálíme“ na výrobu předražené, ale papírově zelené energie, když ji dokážeme vyrábět levněji a efektivněji, jenom proto, že dotacemi (za naše peníze) byla zlikvidována živočišná výroba v České republice. To je vážně postavené na hlavu, ale velmi bruselské.

Miliardový úplatek
Zbývá si položit otázku, proč takovou věc někdo schválil?? Po zkušenostech s fotovoltaickými elektrárnami je přeci zcela jasné, že veškeré „ekologické“ pokusy se zelenou energií zase finančně poneseme jenom my, koneční spotřebitelé!! Odpověď je velmi jednoduchá. V nedávné době se jako raketa v politickém životě zjevila postava podnikatelského světa Andrej Babiš, jehož hlavní zisky v podnikání vytvářejí činnosti, které nějak souvisejí se státními dotacemi typu biopaliva, zemědělské komodity, v poslední době také začal velmi výrazně usilovat o vybudování supervýnosných bioplynových stanic. Tento plán mu částečně zhatil premiér Nečas odvoláním ministra zemědělství Fuksy. Dle Respektu by toto mohl být hlavní důvod pro vstup pana Babiše do politiky. Věřím tomu, že pan Babiš by s jeho miliardami řádně provětral zatuchlou, zákulisně ovládanou českou politickou scénu, protože za své peníze si může nakoupit volebních hlasů dle libosti. Toho se mocní zalekli, protože pan Babiš je první osoba, která by je mohla výrazně ohrozit a odstavit od pracně vybudovaných penězovodů napojených na státní pokladnu. Pan Babiš je podnikatel, jemu jde o maximalizování svého zisku, on nepotřebuje být v politice přímo, jemu stačí, když jsou zákony napsané tak, aby to vyhovovalo jeho záměrům a tím se maximalizovaly zisky jeho impéria. Proto je velmi pravděpodobné, že sněmovna schválila tento zákon proto, aby byly zájmy pana Babiše naplněny a on nevstupoval do politiky s takovou razancí, jakou sliboval. Jinými slovy, může se jednat o miliardový úplatek mocných (samozřejmě ten úplatek zaplatíme my všichni z našich peněz), aby mohli zůstat u svého vlivu a dále vysávat naše peněženky.

Shrnutí
Vyrábět teplo a elektřinu z biologického odpadu a materiálu je věc dobrá, ale jenom když ji nemusíme dotovat z vlastních peněz anebo pokud nezačneme „pálit“ pěstované plodiny. Bohužel jsou tyto nové a perspektivní technologie nasazovány naprosto neekonomicky a neekologicky. Já zcela fandím tomu, když v nějaké obci vznikne bioplynová stanice, která zpracovává odpad z širokého okolí, což je pro všechny ekonomicky a ekologicky výhodné. Problém nastane v tu chvíli, když si chce sousední obec otevřít úplně stejnou výrobnu energie, protože chce mít levnou energii jako její soused. Bohužel nebo bohudík tolik odpadu neprodukujeme, proto dochází ke zplynování pěstovaných plodin, které mohou sloužit jako potraviny nebo vožení odpadů na velkou vzdálenost, což není ekonomické a už vůbec ne ekologické. Aby mohla vedle sebe existovat takováto stejná výrobní zařízení, musí nastoupit propracovaný systém dotací, aby tu neekonomičnost zaplatily.

Obnovitelné zdroje energie je vhodné a výhodné používat regionálně v určitých oblastech, potom jsou schopné produkovat energii ekologicky a v konkurenceschopné ceně, zároveň nepotřebují žádné dotace. Na druhou stranu předepisovat povinné kvóty pro využívání zdrojů obnovitelné energie je ekologický nesmysl a ekonomická sebevražda. Nakonec stejně všechno zaplatíme my.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist