Největší škůdce – německý větrník

Uveřejněno dne 1 února 2012 000 10:57

vetrnaPříliš velké množství energie vyrobené v německých obnovitelných zdrojích, především větrných elektrárnách, ohrožuje českou rozvodnou síť.

„Přes naši soustavu se valí obrovské množství energie. Pokud dojde k velkému množství neplánovaného přetoku energie, hrozí blackouty,“ potvrdil šéf státní firmy ČEPS Vladimír Tošovský. Firma spravuje tuzemskou páteřní síť pro přenos elektřiny.

Největšímu náporu čelila rozvodná síť loni mezi 25. listopadem a 12. prosincem. Zatímco běžně proteče rozvodnou soustavou tisíc megawatt elektřiny, ve zmíněném období se valilo až 3500 megawatthodin elektrického výkonu. Příčiny byly dvě. Na severu Německa foukal vítr a produkce v tamních větrných parcích jela naplno. Německá rozvodná síť si navíc s tak velkým objemem proudu neuměla poradit, takže se valil přes Česko až na Balkán, kde byl naopak kvůli velkému suchu nedostatek elektřiny. Většina Balkánu je totiž závislá na proudu z vodních elektráren.

Již teď je patrné, že přetoky elektřiny z Německa budou „trápit“ českou přenosovou soustavu i v následujících letech. ČEPS se na takovou situaci připravuje, kromě jiného i investicemi do slabých míst v tuzemské rozvodné soustavě. Taková opatření si vyžádají investice v řádech minimálně stovek milionů korun, přičemž většinu zaplatí koncoví odběratelé elektřiny.

Českou přenosovou soustavu se podařilo udržet v chodu i díky velkým exportům elektřiny z tuzemska do zahraničí. Paradoxně především do Německa, které nemá po rozhodnutí o odstavení svých jaderných elektráren dostatek proudu. Jedinými zeměmi v Evropě, které jsou Německu schopny z těchto nesnází pomoci, jsou přebytkoví producenti elektřiny Česko a Francie. Dle statistiky zveřejněné Energetickým regulačním úřadem dosáhl čistý vývoz elektřiny za jedenáct měsíců loňského roku 15,3 terawatthodiny elektřiny.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist