Bursík pomáhal prolomit těžební limity

Uveřejněno dne 7 února 2012 000 12:42

bursik2Bývalý vicepremiér a exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) v době, kdy byl poradcem ministra životního prostředí Libora Ambrozka, pracoval pro Mosteckou uhelnou společnost (MUS) a měl na starosti prolomení těžebních limitů. Od firmy za práci inkasoval 1,5 milionu korun. Informovaly o tom Lidové noviny.

Bursík přitom tento týden obvinil vládu Jana Fischera, že kabinet odmítl novelu horního a geologického zákona, která měla zabránit tomu, aby uhelné společnosti mohly těžit nad rámec současných limitů.

„Zdůvodnění vlády je skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády, pane premiére,“ prohlásil Bursík. Fischer se proti tomuto nařčení ohradil. Sám Bursík však pro MUS v letech 2000 až 2003 pracoval. Podle něj šlo o ekologické poradenství, zástupci firmy však uvedli, že pracoval na prolomení těžebních limitů.

„Mrzí mě, že se k naší práci nehlásí, bylo to velmi kvalitní. Radil nám v projektu vysídlení Horního Jiřetína a Černic, aby nedošlo k podobné situaci jako při vysídlení Libkovic,“ řekl deníku šéf dozorčí rady MUS Jan Dobrovský. Bursík to označil za lež: „Není možné, že by se mnou konzultovali prolomení limitů a vysídlení vesnic.“

Anonymní zdroj spojený s firmou Czech Coal, která je vlastníkem MUS, listu navíc řekl, že Bursík pro ně pracoval i v době, kdy byl poradcem ministra Ambrozka. Bursík v pátek serveru iDnes.cz přiznal, že o práci pro těžaře ministrovi neřekl.

Petr (zdroj: Ihned.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist