Nový pohled na obnovitelné zdroje

Uveřejněno dne 6 března 2012 000 12:34

biopalivo1Už to snad začíná vypadat, že ano. V Hospodářských novinách vyšel článek Bjorna Lomborga s názvem „Předražené německé slunce“. Doporučuji přečíst. V kostce – Němci zaplatili prozatím asi 130 miliard dolarů za klimatickou politiku, která nemá žádný dopad na globální oteplování.

Německo má ve fotovoltaice instalováno 7,5 gigawattů, přičemž využitelná elektrická energie z těchto zdrojů představuje asi 0,3 % celkové spotřeby elektrické energie v Německu. Kdo v poslední době projížděl severním Německem musí být přímo zaskočen množstvím instalovaných výkonů ve větrných parcích. A všechno tohle množství instalovaných výkonů není Německu k ničemu, po odstavení svých jaderných elektráren budou muset investovat nové miliardy do přenosových sítí, aby dostalo vyrobenou elektřinu ze severu Německa do ostatních částí země.

Ono by nám to mohlo být snad jedno. Ale nemůže. Přes Česko teče příliš mnoho elektřiny ze severních částí Německa. Německo prostě využívá naší přenosovou soustavu k přesunu elektřiny vyrobené ve větrných parcích do svých jižních spolkových zemí. Aby Česku nehrozil blackout, bude muset vybudovat transformátorové stanice, které budou sloužit k omezení nadbytečných toků energie. Vybudování těchto zařízení má stát, dle šéfa přenosové soustavy ČEPS Vladimíra Tošovského, zhruba 2 miliardy Kč.

Navíc, jestli-že v Německu platí průměrný odběratel za elektřinu kvůli instalovaným výkonům fotovoltaiky a VE o 260 dolarů ročně více, není určitě nic překvapujícího na tom, že roste cena elektřiny i u nás. Ceny elektřiny vznikají na energetické burze a ta zohledňuje náklady vznikající v propojené energetické soustavě Evropské Unie.

Využití sluneční energie je prospěšné pro jednotlivá dílčí zařízení, objekty, které si s proměnlivým výkonem slunečních kolektorů poradí. Nemůže ovšem sloužit jako základní, stabilní zdroj elektřiny pro větší území, stát, výrobu. Nehodí se ani jako doplňkový zdroj pro připojení k síti pro pokrytí krátkodobých zvýšených nároků. Fotovoltaika stejně jako větrná energetika jsou neregulovatelné a proto pro přenosové soustavy nevhodné. Snad už se pomalu v těch zelených hlavách rozsvěcí.

Abych ani biomasu a biosložku nenechal na pokoji. Dostal se mi do ruky moderní výrobek, který má sloužit majitelům automobilů s dieslovým motorem. Jmenuje se Super diesel aditiv. Kromě toho co všechno dovede je tam také napsáno – a současně chrání Váš motor před negativními účinky biosložky -. Takže všechno, co byť okrajově škrtlo o aktivity zelených, je špatně.

Tak a teď kontrolní otázka: „Je skutečně Evropská Unie řízená tak, aby se obyvatelé Evropy cítili spokojení?“. Pak ovšem nevím, kde se bere 20% nezaměstnanost v Řecku, vysoká nezaměstnanost ve Španělsku, proč stávkuje letiště v Německu. Proč ratingové agentury státům eurozóny nevěří.

Kde je zakopanej pes?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist