Známý ekoterorista opět vydírá

Uveřejněno dne 5 června 2012 000 10:21

dalnice2Stavbu posledního úseku dálnice D8 ohrožuje další žaloba. Podal ji litoměřický aktivista Lubomír Studnička, který má problémy se zákonem kvůli vydírání investorů. V žalobě požaduje takzvaný odkladný účinek, kterým by soud do vynesení rozsudku stavbu D8 v Českém středohoří okamžitě zastavil.


„Krajský úřad zamítl jeho odvolání proti vydanému stavebnímu povolení a on nyní toto rozhodnutí krajského úřadu napadl správní žalobou,“ upřesnil vedoucí lovosického stavebního úřadu Petr Soldon.

Stavba posledního úseku dálnice D8 začala 9. května. Studnička podal žalobu ke krajskému soudu dva dny poté. Tak jako ve svém odvolání trvá na tom, že proces EIA ke stavbě dálnice byl v roce 1996 nezákonný.

„Nemohu nikdy vyloučit, že soud nějakou procesní chybu v postupu lovosického stavebního úřadu nezjistí. Na druhou stranu odvolací orgán ani soud už našich několik posledních rozhodnutí nezrušil,“ poznamenal Soldon.
Průtahy nás sužují, říká starostka Lovosic

Práce na dálnici zatím pokračují. Jestli se stavba zastaví, bude záležet na rozhodnutí soudu. Ten má 30 dní na to, aby rozhodl o odkladném účinku, tedy o případném zastavení stavby do konečného rozhodnutí. Na rozhodnutí o celé žalobě má 90 dnů.

„Tato lhůta ale zatím neběží, protože žalobce požádal o osvobození od soudního poplatku a nezaplatil ho. Vyzvali jsme ho k dodání potřebných dokumentů,“ uvedla mluvčí soudu Irena Jeřábková.

Lhůta začne běžet až poté, co Studnička poplatky zaplatí nebo soud rozhodne, že ho od nich osvobodí.

„Pro obyvatele Lovosic je dostavba dálnice nezbytná. Proto nás neustálá odvolávání velmi sužují. Nezbývá nám než doufat v co nejkratší průtahy,“ poznamenala starostka Lovosic Lenka Lízlová.

Aktivista Studnička je známý mimo jiné tím, že u litoměřického soudu čelí obžalobě kvůli vydírání firem. Podle žalobce od nich požadoval úplatek za to, že nebude blokovat stavební řízení.

Z dálnice D8 zbývá dokončit poslední úsek z Bílinky do Řehlovic.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist