Vysychání Sahary a Sahelu – mýtus a skutečnost

Uveřejněno dne 9 srpna 2012 000 17:08

poustKvůli globálnímu oteplování se Sahara a vyprahlý Sahel rozšiřují a zvětšují? A není to spíše naopak? Mediální zprávy jsou alarmující:

Sahel region is „ground zero“ for climate change, says Egeland (IRIN 2.června 2008)
V roce 2008 Sahel navštívil zvláštní poradce generálního tajemníka OSN Jan Egeland. Strachuje se totiž, že právě Sahel „trpí nejhoršími dopady klimatické změny na světě.“

Richard Black. Climate change will dry Africa (BBC 29.listopad 2005)

BBC píše: Srážky v Sahelu v druhé polovině 20. století dramaticky poklesly a sucha způsobila smrt milionů lidí… Od roku 1970 asi polovina regionu trpěla silným suchem…. Dr Isaac Held z NOAA říká: Náš model předpovídá, že Sahel bude v budoucnosti extrémně suchý.“

Jak zabránit rozšiřování Sahary? Výstavbou gigantické zdi (Lidovky 25.červenec 2009)

Lidovky: Rozšiřování pouští označila OSN již v roce 2007 za jedno z největších ohrožení životního prostředí naší doby. Jeho obětí se podle studie OSN může stát třetina lidstva, což jsou dvě miliardy lidí…. S návrhem ohradit saharskou poušť, aby se dále nerozšiřovala, přišel na nedávné konferenci TED Global v Oxfordu architekt Magnus Larsoon. Podle jeho projektu by se dala postavit 6000 kilometrů dlouhá zeď ze zpevněných písečných dun.
Jenže OSN není moc důvěryhodná. Oni neustále něco označují za „největší ohrožení“ V 70.letech to byla hrozba globálního ochlazování, potom zase Y2K panika roku 2000. A že zhoršení sucha předpovídají klimatické modely? Jen některé modely. Druhá polovina klimatických modelů předpovídá pravý opak (zdroj).  Ostatně stačí pouhý pohled do Wikipedie do hesla „Sahel“, abychom viděli, že skutečnost je přesně opačná, než se tvrdí!

GRAF 1: Palmerův index sucha PDSI. Od roku 1950 na Sahaře srážek přibylo a v Sahelu ubylo. Z této mapy ale nevidíte, že sahelské vysušování probíhalo v éře ochlazování, tj. V 50-70. letech. Takže dramatické červené skvrny v srdci Afriky nemají s globálním oteplováním mnoho společného. Dai, A. (2011), Characteristics and trends in various forms of the Palmer Drought Severity Index during 1900–2008, J. Geophys. Res., 116, D12115.

GRAF 2:  Vývoj srážek v Sahelu. Za vysychání Sahelu nemůže globální oteplování, kterému došlo po roce 1975. Za vysušení Sahelu může globální ochlazování, které probíhalo v 50. – 70. letech. (Sahel rainfall)

C.Olsson. A recent greening of the Sahel—trends, patterns and potential causes. Journal of Arid Environments 63 (2005) 556–566

Globálního oteplování by se Sahel bát neměl. Právě v éře oteplení po roce 1980 v Sahelu srážek přibývá. National Geographic píše: Ve východní části Sahary v JZ Egyptě a S Súdánu začínají růst i stromy jako akácie, uvádí Stefan Kröpelin, klimatolog z Kolínské university. Zezelenání širokého pásu území včetně Čadu a Súdánu potvrzuje i srovnání satelitních snímků z let 1982 a 2002. „Důvodem změn může být, že teplejší vzduch je více schopen udržet vlhkost, ze které se pak tvoří déšť,“ vysvětluje Martin Clausen z německého Ústavu Maxe Plancka pro meteorologii v Hamburku.

Sahara greening due to climate change? (National Geographic 31.červenec 2009)

Že v éře oteplování jsou v Africe pouště na ústupu, toho si všimli i někteří novináři jako Fred Pearce v New Scientist: „Na kongresu v Johannesburgu v srpnu 2002 UNEP (Ekologický program OSN) varoval, že 45 % Afriky trpí desertifikací a nejhůře postižen je prý Sahel… Vědecké zprávy však líčí jiný obrázek… Písek ustupuje před šířící se vegetací v širokém pásu od Mauretánie až na břehy Eritreje na 6000 km vzdáleném pobřeží Rudého moře… Burkina Faso, je jedna ze západoafrických zemí, které před 20 lety byly devastovány suchem a šířením pouští. Dnes je tato země opět natolik zelená, že rodiny, které kdysi uprchly do vlhčích pobřežních krajů, se začínají vracet domů.”

Fred Pearce. Africa“s deserts are in „spectacular“ retreat. NewScientist 8.září 2002

Že oteplení Sahaře svědčí? To není nic překvapivého. V době holocénního optima před cca 7000 lety byla léta na severní polokouli o 1 – 2 °C teplejší než dnes. Sahara byla díky tomu vlhčí, byla zelená, byla tam dokonce jezera. Tehdy Saharu obývali lidé, kteří nám zanechali známé skalní kresby v Tasíli.

Exodus From Drying Sahara Gave Rise to Pharaohs, Study Says (National Geographic 2006)
Afrika gate a odvážná novinářka

Suchem v Africe strašil i klimatický panel OSN: „Do roku 2020 v některých zemích mohou úrody u plodin závislých na srážkách klesnout až na 50 %. Podle projekcí může být zemědělská výroba a dostupnost potravin v řadě zemí Afriky vážně ohrožena. To by ještě zhoršilo potravinovou bezpečnost a podvýživu.“
http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/syr/en/mains3-3-2.html
http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg2/en/ch9s9-4-4.html

Člověk by si dvakrát rozmyslel, než bude Afričany děsit takovými výroky. Jak ale zjistil Richard North, IPCC měla tuto zprávu podloženou jen z jediného  zdroje. Převzali to bez ověření od kanadských eko-aktivistů IISD (International Institute for Sustainable Development), ze studie, kterou pro ně napsal Ali Agoumi, Maročan napojený na obchody s uhlíkovými povolenkami. Ten údaje převzal ne z vědecké literatury, ale ze zpráv úředníků pro OSN. Přestože veřejnosti bylo vštěpováno, že IPCC používá jen vědeckou literaturu. A o možnosti snížení úrod mluví jen jedna z těch úředních zpráv, ta z Maroka.
Richard North And Now for Africagate.  (EU-Referendum, leden 2010)
O. Klimánek „Zpráva mezivládního klimatického panelu: 5600 nevědeckých citací, strach, katastrofy a politické motivy. Indie z panelu vystoupila (Scinet.cz 30. duben 2010). Snahy o ututlání této aféry „Africagate“ nabraly zajímavý směr v Německu. Tamější klimatolog Stefan Rahmsdorf z PIK vyhrožoval novinám Frankfurter Rundschau, které otiskly o Africagate článek novinářky Irene Meichsnerové. Noviny se zalekly a článek stáhly. Rahmsdorf se pak veřejně vychloubal, že Meichsnerová chybnost svého článku sama uznala. Stalo se však něco nevídaného, novinářka se mocnému klimatologovi a jeho pomluvám postavila na odpor. Pohnala ho před kolínský soud. A vyhrála. Klimatolog musel novinářce zaplatit odškodné 511,58 Euro plus úroky a 2/3 soudních výloh.
Africagate – A Miracle Just Happened. 5. prosince 2011

German State Court Orders Stefan Rahmstorf To Cease And Desist “Violating Journalist’s Personal Rights”  (Notrickzone.com 7.listopad 2011)

Závěr

Celkový světový trend srážek za sto let nestojí za řeč. (GRAF 3) Srážek ubývalo v době ochlazování tj. V 50. – 70. letech. Vidíme tu ovšem zpoždění oproti vývoji teplot, například vzhledem k tzv. tepelné setrvačnosti oceánů. Ty jsou hluboké a trvá než se prohřejí či ochladí. IPCC zde . A viz též: IPCC zde.

Křivka srážek je ne nepodobná křivce tropických teplot, ostatně nejvíce vodní páry je nad oceány v tropech (IPCC data)

Sahel je právě takovou tou částí světa, kterou mají eko aktivisté na mysli, když říkají, že „klimatická změna již probíhá“  (jako by někdy snad mohla neprobíhat). A diví se, jak tzv. popírači mohou tváří v tvář utrpení lidí ze Sahelu popírat, že klima se mění před očima (ač to nikdo nepopírá). Ekologičtí aktivisté se zkrátka nechávají zmást tím, že jim je sice říkána pravda. Ale ne celá pravda.

Ano, některé modely opravdu předpovídají zhoršování sucha tu či onde. Ovšem jiné modely zase předpovídají pravý opak. Ano, v druhé polovině 20.století zřejmě světově opravdu stouply teploty a zároveň světově poklesly srážky. Ale k tomu poklesu srážek došlo PŘED začátkem oteplení. Ano, za vyschnutí Sahelu opravdu může klimatická změna. Ne však oteplování, nýbrž ochlazování.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist