Poslanci si došlápli na solárníky

Uveřejněno dne 3 září 2013 000 8:00

Politici zakročili proti tomu, jak stát doplácí na fotovoltaiku. Sněmovna schválila zákon, podle nějž nebude stát podporovat nové zdroje. Žadatelé o dotace od státu budou muset také rozkrýt, kdo je vlastní. Politici tvrdí, že přijatý zákon může vést ke snížení ceny elektřiny. V části solární elektrárny zbyly po zlodějích prázdné rámy, ze kterých zmizely.

V části solární elektrárny zbyly po zlodějích prázdné rámy, ze kterých zmizely

Poslanci osekali podporu státu výrobcům elektřiny z obnovitelných zdrojů. | foto: Policie ČR

Zákon podpořilo 123 ze 137 přítomných poslancům napříč stranami. Nyní ho ještě musí schválit Senát a potvrdit prezident. Za přijetí zákona poslancům poděkoval ministr průmyslu Jiří Cienciala a za krok dobrým směrem ho označil i jeho předchůdce Martin Kuba z ODS.

U obnovitelných zdrojů, které už podporu dostávají, zákon počítá se stanovením stropu pro příspěvek ve výši 495 korun za megawatthodinu.

„Bude to mít význam pro český průmysl i pro domácnosti,“ řekl ve Sněmovně předseda hospodářského výboru Milan Urban z ČSSD. Přijatý návrh podle něj pomůže ke snížení konečné ceny elektřiny.

V současné době se ročně vynakládá na podporu obnovitelných zdrojů kolem 44 miliard korun. Z toho 11,7 poskytuje státní rozpočet a zbytek platí odběratelé.

Podpora bude zachována pouze pro větrné a vodní elektrárny a elektrárny na biomasu uvedené do provozu do 31. prosince 2015 v případě, že získal autorizaci na stavbu před dnem účinnosti zákona. Poslanci podpořili návrh Robina Böhnische z ČSSD, aby se ukončení podpory netýkalo vodních elektráren s instalovaným výkonem do deseti megawattů.

Urban prosadil návrh, podle nějž má být jasně vidět na ty, kdo dostávají dotace na provoz solární elektrárny. Podporu nemá například akciová nebo obdobná obchodní společnost, která má i jiné než zaknihované akcie. Nemá ji dostat ani taková zahraniční firma, která nepředloží čestné prohlášení o svých akcionářích, kteří drží víc než deset procent akcií.
Solární daň bude deset procent

Solárníci budou odvádět desetiprocentní daň místo 26 procent. Zato se ale nově daň bude vztahovat i na solární elektrárny uvedené do provozu do konce roku 2010. Daň bude provozovatel platit stejně dlouho, po jakou dobu bude mít právo na podporu.

To se nelíbí například Asociaci pro energetickou soběstačnost. „Podle bank může desetiprocentní solární daň vyvolat problémy u 20 až 30 procent fotovoltaických elektráren z roku 2010,“ uvedl v pondělí ředitel asociace Martin Sedlák. Vláda podle něj riskuje prohru v arbitrážích nebo zrušení zákona u Ústavního soudu.

Přijetí zákon kritizoval i bývalý šéf Strany zelených Martin Bursík. „Sněmovna dala přednost dotacím na spalování komunálního odpadu ve spalovnách, uhlí a zemního plynu ve velkých elektrárnách na místo malých decentrálních obnovitelných zdrojů energie. Česká republika je druhou zemí po Španělsku, která zastavila podporu obnovitelných zdrojů energie,“ reagoval na schválení zákona omezující podporu obnovitelných zdrojů Bursík.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist