Zelená nemoc dostala britské konzervativce

Uveřejněno dne 31 října 2014 000 8:42

Pracovní skupina britské opoziční Konzervativní strany se vyslovila pro ekologické daně a „zelenou revoluci“. Opatření však vypadá spíše jako z pera labouristů.

Zveřejněná zpráva požaduje například moratorium na jakékoli rozšiřování letišť v Británii a zvýšení daní zejména pro leteckou civilní dopravu a pro automobily s vysokou spotřebou. I když jde o pracovní dokument, vůdce strany David Cameron, který důraz na životní prostředí prosadil do stranické politiky, řekl, že schvaluje jeho celkové zaměření. „Myslím, že to je dobrá zpráva a že je v ní mnohé, co bude v našem volebním manifestu,“ dodal.

Prohlášení se však daleko více podobá vládnoucím labouristům. „Železná lady“ Margaret Thatcherová, která konzervativce vedla jako premiérka jedenáct let od roku 1979 do roku 1990, by z něčeho takového dostala mrtvici. Zpráva zdůrazňuje, že každé zvýšení daní bude kompenzováno snížením daní v jiné oblasti. John Gummer, který pracovní skupině předsedal, řekl, že je prostě navrhován přechod od danění rodin a podniků k danění znečišťovatelů.

„Nesoustřeďujeme se na to, abychom něco zakazovali. Nezakazujeme plazmové obrazovky, nezakazujeme pohotovostní režim (na elektronice),“ řekl spoluautor zprávy, milionář a mecenáš Konzervativní strany Zac Goldmith. „Zelená“ politika podle tohoto pracovního dokumentu neznamená nutně výběr mezi ekonomikou a životním prostředím. „Mezi ekonomikou a zeleností totiž nespatřuji žádný rozpor,“ řekl John Gummer.

Podle něho je nynější přístup „v principu konzervativní“. „Chceme dát příští generaci něco lepšího, než jsme dostali sami… Pamatuji si, že to byla paní (bývalá konzervativní ministerská předsedkyně Margaret) Thatcherová, kdo řekl, že tuto Zemi nemáme v majetku, ale v pravidelně se obnovujícím nájmu.“ Zpráva vyvolala okamžitě kritiku. Podle vládních labouristů by konzervativci museli ekologické daně zvýšit v obrovské míře, aby dosáhli stejných daňových příjmů po plánovaném zrušení jiných daní.

Konzervativní kritik a poslanec David Wilshire řekl, že návrhy nepovažuje za promyšlené. Například civilní doprava je globální odvětví. Britská část produkuje jen 1,6 procenta globálních emisí. „Pokud se s tím budeme patlat na čistě jednostranném základě, poškodíme britské hospodářství, připravíme mé voliče o práci a pak se můžeme dívat, jak Číňané otevřou dalších 49 letišť.“

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist