Mezivládní panel IPCC opět zaperlil.

Uveřejněno dne 15 října 2018 000 12:26
Na stopku oteplování zbývá 12 let. Do roku 2030 se musí snížit emise CO2 o 45%. Jestliže se zvýší teplota o 1,5 stupně, dojde k nezvratným změnám. Současné zvyšování emisí znamená že se teplota zvýší o 2 stupně už do konce tohoto století. To jsou alarmistické závěry Mezinárodního panelu IPCC při OSN, jenž v jihokorejském Inčchonu zasedl k hodnocení závěrů Pařížské klimatické dohody z r. 2015. Zbývá 12 let na to, aby vlády přijaly dalekosáhlé a nebývalé změny ve všech aspektech společnosti.

Člověk by nevěřil, že je možné dnes, v tomto jedinečném světě informatiky a vědeckého poznání, něco takového prosazovat. Je všeobecně známý fakt, že ten náš jedinečný svět, pestrý život na naší krásné planetě, je vybudován na bázi uhlíkatých sloučenin. Uhlík je nositelem života, uhlík je jedním z nejdůležitějších prvků v látkové výměně všeho živého, živočichů, rostlin a samozřejmě i člověka. Látková výměna v těle člověka je chemická reakce stejná jako při hoření. Při trávení potravy je za přítomnosti vdechovaného kyslíku ze vzduchu provedena přeměna na energii, v tomto případě cukr a teplo, za současného odpadu ve formě oxidu uhlíku CO2. Ten je vydechován, aby se dále podílel na látkové výměně všeho živého. Učební látka deváté třídy základní školy. Ten skleníkový plyn je hlavně vodní pára, mraky, oblačnost. S hlavní produkcí CO2 si Země hospodaří sama.

Vždycky je dobré si připomínat, při těchto katastrofických scénářích, složení vzduchu. 78% dusíku, 21% kyslíku. Na to poslední 1% připadá oxid uhličitý a další vzácné plyny, které se ve vzduchu vyskytují. Větší obsah kyslíku, třeba 30% by měl za následek samovznícení lesů, trávy, dřeva, ale i by to znamenalo ohrožení látkové výměny živočichů. Mohlo by dojít i k samovznícení člověka při dýchání. Vyšší procento CO2 by znamenalo vzduch nedýchatelný, CO2 sice není agresivně jedovatý jako CO, ale stačí jeden, dva nádechy, aby se člověk udusil, když mu není poskytnuta pomoc. Opět látka základní školy.

Člověk si sám ničí životní prostředí v malých lokalitách. Když bude stát na přeplněné křižovatce v horkém letním dni, tak se dá předpokládat, že se nadýchá výfukových zplodin, které mu škodí. To je nutné řešit, dopravu. Odmítnout ty nekonečné řady kamiónů, které křižují Evropu sem tam se stejným nákladem. Fabriky dnes už taky vypadají jinak, než ve století páry. Obráběcí stroje řízené počítačem, celé provozy moderní, to je vizitka moderního světa.

A výroba elektřiny? Přímá přeměna světla na elektřinu, votovoltaika, je sice úžasný vynález, ale nemůže zajistit potřebu elektřiny. U nás je v solárních elektrárnách instalováno 4000 MW, stejně jako v jaderných blocích. Proč tedy jádro nezrušíme, když je tak problémové? Protože bychom neměli elektřinu. Zatímco elektřina vyrobená z jádra zastupitelná není, elektřina z fotovoltaiky zastupitelná je. Je to vidět na elektrickém mixu, zhruba 50% uhlí, 40% jádro, 10% obnovitelné zdroje – z toho cca 2% fotovoltaika. Přitom 40 miliardová roční podpora – neslýchané.

To je snad jediný chytrý závěr panelu IPCC. Vysazovat lesy. Dodám: rušit solární elektrárny a na jejich místo vysazovat lesy. Ušetřených 40 miliard ročně využívat smysluplněji.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist