Podívejte se na polskou pohraniční stráž při útoku na člun Greenpeace blokující lodě s uhlím

Uveřejněno dne 27 září 2019 000 14:59

Varšava, Polsko (AP) – Ozbrojená maskovaná polská pohraniční stráž vpadla na dvojstěžník Greenpeace, který se snažil blokovat dodávky uhlí do přístavu Gdaňsk, přičemž aktivisty pozatýkali a plavidlo zabavili.

Greenpeace řekla, že její aktivisté vedou „protest klimatické nouze“, aby přinutili Polsko k útlumu jeho těžké závislosti na uhlí, tj. na fosilním palivu, které přispívá ke globálnímu oteplování. Polsko podle oficiálních statistik z roku 2018 využívá uhlí k pokrytí svých energetických potřeb pro více než 37 milionů lidí z 80%.

Videozáznam od Greenpeace ukazuje ozbrojenou pohraniční stráž, jak rozbíjí okno, aby se dostala na kapitánský můstek dvojstěžníku Rainbow Warrior, přičemž křičí, aby si všichni lehli na podlahu. K tomuto vpádu došlo asi ve 23:00 h v pondělí.

Marek Josefiak z Greenpeace řekl, že kapitán lodi a jeden z aktivistů zůstali zadržení i v úterý spolu i s lodí. Koordinátor kampaně Klimatické nouze Greenpeace v Polsku Jozefiak vyjádřil své překvapení nad rázností akcí pohraniční stráže proti tomu, co nazýval „mírumilovnou akcí k obraně životního prostředí.“

Říkal, že v pondělí aktivisté na Rainbow Warrior a v několika menších člunech blokovali dodávky uhlí z Mozambiku, aby nemohly vplout do přístavu Gdaňsk v severním Polsku. Rovněž na bok nákladní lodi malovali slogany jako „Zastavme uhlí“, „Polsko bez uhlí do roku 2030“ a „Žádná budoucnost v uhlí.“

Greenpeace

@Greenpeace

 

Masked border guards w/ guns board the Rainbow Warrior ship during a peaceful protest against coal in Poland. This is a and the activists on board are among the 600,000+ people demanding action from global leaders. We will . https://act.gp/34AOL7A 

Vložené video

 
 

Polské pohraniční úřady prohlásily, že v pondělí v noci bylo 18 aktivistů Greenpeace předvedeno na místní stanici. Řekli, že celkem zkontrolovali dokumenty 22 lidem a dva, kapitána – Španěla – a rakouského aktivistu si ponechali ve vazbě kvůli podezření, že porušili předpisy o bezpečné námořní přepravě.

O tom, zda budou propuštěni, rozhodnou prokurátoři.

Polské pohraniční úřady v prohlášení uvedly, že k tomu vpádu došlo poté, kdy kapitán Rainbow Warriors opakovaně odmítl požadavek, aby pohraniční stráž na palubu vpustil.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist