Klimatická konference v Praze.

Uveřejněno dne 2 října 2019 000 13:56
Vyslechl jsem si pár úvodních vět premiéra Babiše. Dál jsem neposlouchal. Copak se nenajde síla, která by mohla tohle klimatické šílení zvrátit. Nejhorší je, že tomuto blouznění podlehli mladí, studenti, které bohužel školy

neučí samostatně myslet. Oni podléhají tlaku médií, mediálnímu proudu, který slouží komu? Kdo má zájem na tom, aby se Evropa zaplevelila stožáry větrných elektráren a dobrá orná půda fotovoltaickými elektrárnami? Krásné výhledy na hory, horská údolí, velké plochy v údolích pomalu (u nás), velmi rychle (v Německu, Rakousku) mizí. Nahrazují je velká, daleko viditelná seskupení větrníků, na zemi pak mnohahektarová pole fotovoltaiky. Pomalu (spíš rychle) začíná náš odpor slábnout.

V návrhu rozpočtu na rok 2020 jde na podporu OZE 27 miliard Kč. 20 miliard navíc zaplatí spotřebitelé, tedy všichni, kdo je připojen na distribuční síť elektrické energie. V době, kdy se rozpočet rodí v těžkých hádkách o platy učitelů, zdravotních sester, lékařů, záchranářů, policistů, kdy se vůbec necítí komfortně různé neziskové spolky, o sociálně slabších ani nemluvě. V době, kdy se bojuje se suchem a je tedy potřeba budovat opět rybníky, mokřady, v lesích a na horách nová rašeliniště. V této době se 47 miliard Kč pošle na podporu OZE? Na podporu něčeho, co vůbec nepotřebujeme. Klimatické šílení a odpor k fosilním zdrojům už dávno dosáhl stupně, kdy se bez rozmyslu kácí pralesy, aby se na jejich místě vysazovala palma pěstovaná pro olej, který nahrazuje naftu. Pro „zlepšení“ ovzduší se dělají věci, které ovzduší zhoršují.

Svět je zavalen petlahvema? Opravdu je tak složité se jich zbavit? Začal bych se zálohováním (to už u nás bylo) a odhozených petlahví by hned výrazně ubylo. A po čase bych výrobu petlahví prostě celosvětově zakázal. A země, které by na to nepřistoupily, bych vystavil citelným sankcím. Jednoduché, ale účinné. Sledovat nějakou uhlíkovou stopu je nesmysl, o kterém by se aspoň trochu vzdělaní lidé vůbec neměli bavit. Uhlík je nedílnou součástí každé molekuly, která má ambice projevovat se jako živá. To znamená, že uhlíkovou stopu po sobě zanechává veškerá fauna a flóra, v tom uhlí je uhlík proto, že vznikl tlením stromů, ropa a zemní plyn taky. Veškeré hoření, ale i trávení potravy, ale i poslední věci člověka, mají za následek vznik oxidu uhličitého. Prostě proto, že uhlík je součástí životu. Bez něho by života na Zemi nebylo.

Opravdu se nenajde síla, která to zastaví? Ty ohromné zástupy vědců, právníků, soudců? Oni se v tom zřejmě pohybují docela dobře. Kam ale utečou, až nebude kam šlápnout, protože tam bude nějaká OZE?

Na závěr bych chtěl vyzdvihnout ministra Brabce. Nevím jak to udělal, ani kolik to stálo, ale už nemáme sucho, jenom v Libereckém kraji to ještě těsně není ono.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist