Mexický prezident se tvrdě postavil za zákaz obnovitelných energií: „Je to jeden z těch typických podfuků neoliberálů“

Uveřejněno dne 19 října 2020 000 12:28

podle  Deutsche Welle, se mexický prezident tvrdě postavil za svůj zákaz jakéhokoliv nového připojování elektráren na obnovitelné energie, což je politický posuv, o kterém WUWT poprvé referoval počátkem května.

Mexiko zastavuje přechod na zelené energie

5/22/2020

Na vrcholku pandemie přistupuje mexická vláda k útlumu obnovitelných energií a spoléhá na elektrárny na těžké oleje. Tento obrat čelem vzad ohromil ekologisty a investory do tohoto ušlechtilého pokroku – a mezi postiženými jsou i německé společnosti.

Prezident Andrés Manuel López Obrador na konci března, kdy bylo Mexiku už v karanténě, cestoval do Oaxaca. Nechal svoji kolonu zastavit pře holými kopci, na jejichž vrcholcích stály bílé větrné turbíny. „Vidíte, jak ty větrníky zohavují krajinu,“ řekl na kameru. „Skoro žádnou energii ale nevyrobí, jen je vlastní soukromé firmy, které si z nich dojí dotace. Je to jeden z typických podfuků neoliberálů.“ To nebyly žádné populistické hrátky, ani žádná ignorance, jen součást skrytého plánu, který teď odhalil a rozzuřil ty ušlechtilé pokrokové investory a ekologisty.

Nově publikované směrnice ministerstva energetiky zakazují k síti připojovat nové elektrárny, které vyrábí obnovitelné energie kvůli údajné „nestabilitě sítě.“ Je to od energetické reformy 2013 třetí regulatorní intervence do trhu s elektřinou, na němž soukromí poskytovatelé konkurují státem vlastněné CFE. V té době se outsourcování obnovitelných energií převedlo na soukromé poskytovatele. Regulatorní orgán CENACE stanovil technický rámec a byl při napájení povinen upřednostnit ty nejefektivnější dodavatele. Tím se mělo zajistit přijímání obnovitelností.

Read more (German): https://www.dw.com/de/mexiko-stoppt-die-energiewende/a-53510746
Translated using a Chrome Browser / Google Translate

Nechápu, proč jsou investoři tak rozčilení, když se nesmí připojit na síť a když jsou odříznuti od vládních dotací. Vždyť si mohou použít své obnovitelnosti s energií zadarmo, aby elektrolýzou mořské vody vyráběli klimaticky přívětivý vodík a rozvážet ten vodík k spotřebitelům a nemusí spoléhat na vrtkavou mexickou síťovou infrastrukturu. Australský šéf-guru těch správných energií nás ujistil, že ekonomika obnovitelného vodíku je ohromná příležitost. Hned za hranicí v Kalifornii je podle vyznavačů zeleností vodíkový boom.

WTOP obvinila mexického prezidenta, že zneužívá koronaviru jako záminky k posilování státem vlastněného ropného průmyslu;

Mexiko se při rušení obnovitelné energie odvolává na virus

The Associated Press 
May 17, 2020, 4:47 PM

MEXICO CITY (AP) — Mexická vláda jako ospravedlnění nových předpisů na omezení role obnovitelných energií, jako sluneční a větrné a udělení výhod pro vlastní stárnoucí elektrárny na fosilní paliva uvedla pandemii koronaviru.

Uvedený dekret přes víkend vyvolal pobouření mezi mexickými i zahraničními investory do tohoto ušlechtilého pokroku, podle kterého směli prodávat svou elektřinu do vládou provozovaných sítí. Průmyslové asociace uvedly, že to postihne 28 solárních a větrných projektů, které byly připraveny k připojení do sítě, a dalších 16, které se stavějí, znehodnocením celkem 6,4 miliardy $ pokrokových investic většinou pocházejících ze zahraničních firem.

„To představuje frontální útok na legální bezpečnost pro investice v Mexiku a přináší to pro zemi závažné důsledky včetně ztrát pracovních míst a důvěry investorů,“ napsal v neděli mexický Výbor koordinace podnikání. Výbor uváděl 30 miliard $ postižených investic s poznámkou: „To není jen diskriminace proti obnovitelným energiím, rovněž to úřadům umožní uměle nafouknout ceny energií v zemi a svévolně ustrčit stranou jakýkoliv projekt výroby energie soukromého sektoru.“

To není první takový výpad od prezidenta Andrése Manuel Lópeze Obradora, šampiona státem vlastněného ropného průmyslu, který nesnáší obnovitelnosti a energetické projekty soukromého sektoru. Od nástupu do úřadu v prosinci 2018 zrušil plánované nabídky na průzkum ropných ložisek soukromými firmami a soukromé firmy přinutil, aby znovu projednaly smlouvy na plynovody.

Read more: https://wtop.com/latin-america/2020/05/mexico-cites-virus-in-slapping-down-renewable-energy/

Prezident Andrés Manuel Lóez Obrador je vůbec zajímavý chlapík. Zvýšil výdaje na vysoké školy zdarma a vůbec vládní výdaje, ale zkrátil platby politikům. V roce 2004 si najal Trumpova právníka a bývalého starostu New Yorku Rudy Giulianiho, aby mu pomohl vyřešit problém kriminality v Mexico City. Je to sice zastánce velkého státu, ale pragmatik – asi něco jako náš Zeman. Asi něco na způsob socialistů starého stylu, co tu bývali ve starých zpátečnických časech, než přišel nový pokrokový styl socialistů Anglosféry, které přestali zajímat obyčejní lidé a raději se vrhli na Zelenou agendu a další ušlechtilý pokrok.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist