Němečtí Zelení vyžadují ve školách gender neutrální vyjadřování

Uveřejněno dne 26 října 2021 000 9:58

Zelená ministryně školství německé spolkové země Badensko-Virtembersko protlačuje ve školách používání gender neutrálního jazyka. Podle ní by se školy měly s žáky dohodnout na způsobu psaní gramatických mužských rodů, např. výrazů jako „učitelstvo“ nebo „žactvo“, což může znamenat jak muže, tak ženy.

Nicméně spolu-vládnoucí Křesťanští demokraté (CDU) tento plán kritizují jako porušení koaliční dohody. Vlna naštvaných se také zdvihá od jazykovědců, kteří mluví o „znásilnění jazyka“.

Zelená ministryně Theresa Schopper řekla, že chce trvat na vzdělávacím plánu na používání gender-neutrálního jazyka ve školách, který její ministerstvo vypracovalo už před pěti lety pod vedením Sociálních demokratů. „To by bylo správné, kdyby se učitelé dohodli s žáky na genderově vyvážených slovech,“ řekla ministryně.

Jednou z možností je použít hvězdičku nebo podtržítko k přepsání slov genericky v mužském rodě jako třeba „policista“ na „policist*tče“ nebo „kolega“ na „koleg*če“.

Zemská Asociace jazykovědců o jejích návrzích také mluvila. Její předseda Ralf Scholl to nazval „znásilněním jazyka“. CDU pak Schopper obvinila z porušování dohody obou vládnoucích stran a odmítá zavádět „svévolnosti“ ve vyjadřování a při psaní ve školách.

„Neměli bychom v našich školách dovolit svévolnosti při vyjadřování a psaní. Jestli teď ministryně školství a kultury říká, že každá škola nebo i každá třída si může zavést používání genderových hvězdiček, jak se jí zlíbí, tak se z toho udělá něco jako z hadrů posešívaná deka,“ řekla Isabell Huber, generální tajemnice CDU v této spolkové zemi. Podle ní je lepší používat oba gramatické rody.

Ministryně školství prohlásila, že zatím ještě nejsou zavedeny žádné povinné změny v pravidlech nebo vyhlášky, které by cokoliv změnily oproti dosavadní praxi. Učitelé se však povzbuzují, aby o tomto tématu genderově vyváženého jazyka s žáky diskutovali. Avšak budou-li žáci souhlasit, tak by učitelé už mohli začít používat genderové hvězdičky např. v pokynech a výukových materiálech.

Podle dokumentů od Evropského parlamentu by měl gender-neutrální jazyk umožnit ne-sexistické a inkluzivní vyjadřování. „Záměrem gender-neutrálního jazyka je vyhnout se používání slov, která by se mohla považovat za zaujatá, diskriminující nebo degradující, jelikož jejich používání by mohlo budit dojem jednoho pohlaví nebo sociální normy nějakého pohlaví. Použití genderově vyváženého a inkluzivního vyjadřování také pomůže překonat genderové stereotyp, podnítí ke změnám společenských postojů a přispěje k dosažení genderové rovnosti,“ praví se v dokumentu.

Náhledový obrázek: Spolupředsedkyně německé strany Zelených Annalena Baerbock vpravo se usmívá po své nominaci stranou ke kandidatuře na kancléřku během sjezdu strany Zelených v německém Berlíně v sobotu 12. června 2021. Nalevo Robert Habeck, spolupředseda německé strany Zelených. (AP Photo/Michael Sohn, pool)

August 02, 2021

editor:REMIX NEWS

author:ECHO24, MAL

via:ECHO24.CZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist