Už je to tutovka: česká kotlina je nezpůsobilá pro produkci sluneční a větrné elektřiny.

Uveřejněno dne 11 dubna 2023 000 9:53
Někdo by to měl šetrně sdělit Fialovi, aby si nedělal zbytečné starosti, že ČR zaostává v produkci sluneční a větrné elektřiny. Kdo sleduje počasí v Čechách od září m.r., mohl postřehnout, že bylo převážně zataženo a bez větru.

Tj. dost neobvyklá zima. Už jsem o tom psal ve dvou příspěvkách – a situace se nelepší. Ošidila mne ta zima i o některé zážitky, které jsem zde dříve míval. Na venkově má člověk příležitost sledovat např. měsíční úplňky, které jsem rád obdivoval. Tak letos jsem zahlédl za celou zimu stěží dva – bylo většinou zataženo. Také jsem v zimě rád obdivoval souhvězdí Orion, ale jasnou mrazivou noc s tisíci třpytících se hvězd jsem letos v zimě nezažil ani jednou. Jen výjimečně bylo možno zahlédnout Orion tehdy, když se na chvíli roztrhla oblačnost.Existuje také šílený nápad, postavit obrovské soláry u Ralska. Trochu to tam znám, tam zrovna není příliš velká naděje na mnoho slunečního svitu. Je to v lesnaté a kopcovité krajině, tam je počasí spíš vlhké a oblačné. A právě se objevila informace, že na soláry a tepelná čerpadla bylo vynaloženo už téměř 5 mlrd. dotací – ale o to jde, hlavně o ty dotace. Zajímá někoho, kolik přinesou?

A s těmi údajně „obnovitelnými zdroji“ je to nanejvýš pochybné. Právě byla na východoněmecké TV zajímavá reportáž „Kohlefrauen“ o tom, jak část typických mužských povolání v těžebním a energetickém průmyslu východního Německa zastávají i ženy (řídí lokomotivy uhelných nákladních vlaků, sedí za ovládacími pulty těžebních zařízení, atd. – ta reportáž je přístupná na yotube). Až v té reportáži jsem si (já technik) uvědomil, jak ohromný energetický zdroj představují rozsáhlé povrchové hnědouhelné doly a s přilehlými elektrárnami ve východním Německu. Ty se mají ovšem do deseti let zrušit. Že by tohle mohly nahradit nějaké vrtule a solární panely? Když navíc nefouká vítr a nesvítí slunce? To je z fysikálních důvodů naprosto nepředstavitelné. Ale idiotská bruselská zelená politika „ví své“, ta tomu prostě poručí.

Několik kvalifikovaných autorů (-ek) zde píše fundované příspěvky o očekávaném zhroucení české i evropské energetiky. Nijak mne netěší, že už se ekonomické (a také kulturní) zkázy Evropy nejspíš nedožiju (jsou tu ale nadále naši potomci). Zatímco si Rusko, Čína, Indie a celá Amerika budou dělat, co budou chtít. A jak hnusně budou vypadat české vesnice se střechami zaplácanými solárními panely, a jak budou vypadat dodatečně „tepelně isolované“ hrázděné domy nebo lužická architektura a tak podobně – to teda bude „paráda“.

A tak jsem se alespoň pokusil přispět k informovanosti o tom, čeho si člověk na venkově spíše všimne. Právě také statistika počasí uvedla, že letošní březen byl ve střední Evropě mimořádně mokrý a mimořádně bez slunce (naproti tomu byl březen 2001 mimořádně suchý a slunečný). A já k tomu dodám, že kromě asi dvou tří dnů ani nefoukal žádný využitelný vítr. Takže ty „obskurní obnovitelné zdroje“ si v březnu téměř neškrtly.

Sice je ta změna počasí (Klimawandel) nejspíš nepochybná – i když nedokážu posoudit, čím je způsobena. Není mi známo, že by bylo skutečně dokázáno, že to nepůsobí přirozené fluktuace, nýbrž jen produkce CO2 za posledních 200 let.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist