Prý z nás bude druhý Detroit. Za závislost ekonomiky na spalovacích motorech budeme platit

Uveřejněno dne 13 ledna 2024 000 8:00

V zahraničních médiích se jen výjimečně píše o hospodářství ČR. Tento týden však vydala agentura Bloomberg velmi zajímavý, pravdivý a alarmující článek, kde tvrdí, že Česká republika a Slovenská republika mohou dopadnout jako americký Detroit, který díky automobilovému průmyslu nejprve rychle rostl, aby následně dramaticky propadl. Jako hrozbu vnímá Bloomberg elektrické motory.

Vladimír PikoraVladimír Pikora
Publikováno 11/01/2024
Doba čtení 3 min.
 

Evropa ze všech sil nyní bojuje s uhlíkem, protože v rámci svých zelených vizí rozhodla vzdát se rychle spalovacích motorů a přejít na elektrické motory. To ovšem vyžaduje jiný automobilový průmysl, než jaký tu máme. Není přitom snadné přebudovat továrny, které vznikly před desítkami let a v některých případech i před sto lety.

Krásným příkladem automobilky na zelené louce je Vietnamská automobilka VinFast. Ta v srpnu loňského roku měla podle cen akcií vyšší hodnotu než Mercedes Benz a BMW dohromady. Firma má přitom jen šestiletou historii a byla předem postavená jako továrna, která bude vyrábět luxusnější elektromobily, které by byly schopny konkurovat evropským automobilkám. Valuace firmy vyskočila proto, že zde investoři čekají tučné budoucí dividendy.

To u Evropských automobilek není tak jasné, protože nedokáží dohnat asijské automobilky a čekají je ještě ohromné náklady spojené s přechodem na elektrická auta. Agentura Bloomberg uvádí, že 128 let stará automobilka Škoda hodlá do roku 2027 investovat do přechodu na elektrické vozy 5,6 miliardy eur. To jsou šílené peníze, které budou na dividendách chybět. V Asii však chybět nebudou.

Navíc asijské automobilky mají velké dotace. Zatímco v Evropě dotace slouží k udržení kroku, v Asii slouží k penetraci evropského trhu a jeho ovládnutí. To je daleko návratnější strategie než ta evropská.

Čeká nás velká transformace ekonomiky

Změny českého a slovenského automobilového průmyslu budou v příštích několika málo letech výrazné. Např. Volkswagen hodlá od roku 2025 vyrábět na Slovensku všechna svá SUV jen elektrická. Navíc Volvo staví blízko Košic novou továrnu, kde se budou vyrábět jen elektrické vozy.

Otázkou je, co se stane se všemi dodavateli komponentů a doplňků do aut. To je páteř celého automobilového průmysl. Firem navázaných na automobilky jsou mraky od dodavatelů oken až po koberečky.

Ti, co vyrábějí koberečky, jsou vlastně za vodou. I elektrické vozy budou koberečky potřebovat. Horší to je s dodavateli vstřikování, převodovek či výfuků. Ti ve světě elektrických aut nemají co hledat. Podobné to je se servisy. Těch bude potřeba také mnohem méně.

Bloomberg tvrdí, že by to v černém scénáři mohlo na Slovensku skončit až propuštěním 85 tisíc lidí. Někteří komentátoři jdou ale mnohem dál a tvrdí, že automobilky mohou skončit jako Nokia. Ta na pár let zářila a ovládla celý trh, aby následně zmizela.

Strach z nezaměstnanosti

Pokud se transformace automobilového průmyslu nepodaří, hrozí střední Evropě nezvykle velká nezaměstnanost. Problémem je, že na Slovensku a v ČR se vyrábí nejvíce aut na hlavu. Jsme na tomto odvětví nezdravě závislí. Zatímco u nás podle Automobilové asociace tvoří automobilový průmysl kolem čtvrtiny všech exportů, na Slovensku to je více než 40 %. To je časovaná bomba, která ekonomiku potopí.

Polovina slovenské průmyslové výroby připadá na automobilky a jejich dodavatele. Automobilový sektor tak zaměstnává ve čtyřech automobilkách a 350 jejich dodavatelů 260 tisíc lidí. Některým slovenským regionům díky automobilkám klesla nezaměstnanost z 20 % na pouhá 4 %. To vše může skončit a nezaměstnanost se může vrátit zpět.

Evropa tlačí moc na pilu

Transformace je moc rychlá, což je dáno cíli EU, které jsou velmi tvrdé a zároveň blízké. Potřebovali bychom více času a netlačit věci jen politicky, ale spíš ekonomicky. Potřebovali bychom, aby byl v Evropě zájem o elektrické vozy i bez dotací. To se ukazuje jako velký problém.

Zároveň není vybudovaná struktura nabíjecích stanic. Mnoho lidí se bude proto ještě léta elektromobilům vyhýbat. V ČR se podpora elektromobilů podobně jako v jiných evropských zemích řeší dotacemi. To je podle mě ale špatně. Zaprvé se dotují ti, kteří to nepotřebují a za druhé tyto peníze chybí ve vysoce schodkovém rozpočtu.

Pokud z nás nemá být druhý Detroit, potřebujeme celý proces transformace ekonomiky zpomalit. To znamená, že se musí posunout datum posledního prodeje aut se spalovacími motory. Pak může transformace proběhnout tržně bez dotací. S asijskými vozy na silnici se musíme smířit. Evropa zaspala ve vývoji a teď za to bude platit.

Anebo se na to můžeme dívat optikou, že si užijeme čínských dotací. Pokud by to ale jednou končilo tím, že evropský automobilový průmysl skončí, nebyla by to žádná výhra.

Autor je hlavní ekonom investiční skupiny CFG

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist