Havlíček: Hrozí nám dřívější vypnutí uhelných elektráren

Uveřejněno dne 25 ledna 2024 000 8:00

Česku hrozí, že uhelné elektrárny z ekonomických důvodů ukončí provoz výrazně dřív než v roce 2033, jak předpokládá stát. Země proto musí už teď hledat způsoby, jak v nich zajistit další výrobu, případně jak jejich výkon rychle nahradit, řekl dnes na konferenci Efektivní energetika místopředseda Sněmovny a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček vyzval k usnadnění staveb nových zdrojů energie v místech současných uhelných elektráren.

Doba čtení 2 min.

 

Havlíček varoval, že výroba elektřiny z uhlí přestává být rentabilní kvůli rostoucím cenám emisních povolenek. Podle něj by se mohli provozovatelé uhelných elektráren už v letech 2026 nebo 2027 rozhodnout, že ukončí výrobu. Náhrada za tyto zdroje přitom v té době ještě nebude.

Plynové elektrárny

„Než přejdeme na plyn, musíme udržet uhlí,“ prohlásil Havlíček. Podle něj je třeba hledat finanční nástroje, jak zajistit provoz uhelných elektráren, než za ně bude náhrada. Jako možnost zmínil státem garantované výkupní ceny nebo financování elektráren i v době, kdy elektřinu nevyrábějí, aby je bylo možné rychle zapojit v situaci, kdy bude nutné kompenzovat propad výroby z obnovitelných zdrojů. Havlíček přitom apeloval na vládu, aby začala o takovém způsobu financování rychle jednat s opozicí.

Česko podle Havlíčka potřebuje také rychle investovat do výstavby plynových elektráren, které budou zároveň vyrábět i teplo. Upozornil, že budování těchto zdrojů se může po roce 2030 zkomplikovat, protože evropská pravidla, která investice do plynových zdrojů zvýhodňují, jsou zatím schválena jen do tohoto roku.

Teplo a elektřina

Na rychlejší výstavbu plynových elektráren apeloval i Zajíček. Podle něj je třeba usnadnit výrobu těchto zdrojů, a to například stanovením výjimky pro stavbu v oblastech, kde už nyní stojí uhelné elektrárny. Lokality jsou podle něj výhodné, protože v nich už nyní existuje infrastruktura pro rozvod elektřiny i tepla. Plynové elektrárny přitom budou ekologičtější než uhelné.

Zajíček varoval, že pro budování infrastruktury není mnoho času. „Výstavba paroplynových elektráren trvá dva až tři roky. Možná v té době už bude cena emisní povolenky taková, že se nevyplatí vyrábět z uhlí elektřinu a teplo,“ řekl. Upozornil přitom, že tak rychle se nepodaří postavit ani nové jaderné bloky, ani dostatečně rozšířit kapacitu obnovitelných zdrojů.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist