Boj o Šumavu neutichá

Uveřejněno dne 12 srpna 2011 000 11:58

sumavaKonečně se aktivistům postavili i místní obyvatelé Šumavy. Asi i tady platí, že co hlava, to názor (tak typické pro Českou kotlinu), ale důležité je aby místní vyjádřili své mínění.

Ne, že jim tam budou nějaké skupinky exhibicionistů předvádět své exhibice. Co jiného to totiž je, přivazování se ke stromům, skrývat se v korunách smrků, nechat se vláčet a pak se ukazovat v televizi, tisku jak mě někdo krátí na mých právech. Oni přece krátí na právech dřevařské firmy, které jsou pověřeny činností, kterou tam předvádějí. Očekávám, že policií zajištění aktivisté se budou ze svých činů nejen zodpovídat, ale vzniklé náklady také uhradí.

Mluvit o tom, že o osudu Šumavy mají rozhodovat nějací odborníci je zapškle nesmyslné. Odborníci jsou tu přece na všechno (klima, doprava, stravování, energetika, Šumava, sex … a dále jakákoliv činnost). Odborníci jsou stejně jako laici rozděleni do skupin s odlišnými názory. Ono je to černé? Já říkám bílé. Proč, když je to černé? Proto a hotovo. Takovou má asi kvalitu diskuze odborníků na téma kůrovec a Šumava.

Helsinský výbor se zastal aktivistů. Helsinský výbor je skupina disidentů proti všemu. Proč se paní ehm, ehm, ehm, Šabatová ehm, zastáváte aktivistů. Zastaňte se těch dřevařů, kteří si potřebují vydělat na svůj denní chleba. Pan kníže Schwarzenberg tápe, na kterou stranu se přidat. Helsinský výbor to jsou jeho kamarádi. Že se ovšem zástupci jeho rodu (myslím Schwarzenbergy obecně) podíleli na drancování Šumavy, to velkomyslně přehlíží. Šumava není ten původní les, ten byl smíšený. Schwarzenbergové těžili smrk a ten také vysazovali. A ten, který nejrychleji roste, smrk ztepilý, také nejméně odolný. A nejlépe v těch vyšších polohách Šumavy. Dokladem budiž jejich důmyslný systém splavování dřeva – známý Schwarzenbergský kanál.

Nedělejte nám ze Šumavy prales. Škůdce je nutno zlikvidovat, mrtvé stromy vyřezat a spálit a vysadit odolné odrůdy smrků v kombinaci s listnáči. Tak jako se to udělalo v Jizerkách, kde už jsou holiny ve vyšších polohách dávno zarostlé zdravým mladým lesem. O takový les je pak nutno pečovat a chránit ho před nálety škůdců. Bezzásahové zóny jsou tupý nesmysl.  Kde jsou takové zóny např. v rakouských Alpách? Tam nic takového vidět není. Lesy jsou jako vyluxované, zdravé, větší kmeny se vyříznou a zpracují.

Pralesy hledejme na Sibiři (tajgu), v Kanadě, Aljašce a podobných obrovských zalesněných územích. My zde potřebujeme přátelský les, vhodný pro život zvěře ale také vhodný k rekreaci, pod ochranou lesníků.

Tolik můj odborný názor, má snad někdo lepší?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist