Komu zvoní hrana? Biopalivům

Uveřejněno dne 13 května 2013 000 9:53

repkaŽluté lány řepky místo pšenice a brambor, monokultury palmy olejné na Borneu místo pralesů s orangutány, prokazatelně nižší životnost motorů a větší spotřeba. Jak zareaguje Evrospká unie na výsledky studií o biopalivech, které hodlá v Bruselu prezentovat expertní rada evropských akademií?

Je veřejným tajemstvím, že biopaliva mají naprosto zanedbatelný, ne-li vůbec žádný vliv na omezení produkce skleníkových plynů. Pokles koncentrace těchto plynů v ovzduší prostřednictvím snižování spotřeby fosilních paliv a jejich nahrazování biopalivy byl jeden z cílů unie upravený i příslušnými směrnicemi. Tyto směrnice v nejbližších dnech možná doznají zásadních změn poté, co Expertní rada evrospkých akademií, jejím členem je i česká Akademi věd, zveřejní studii o vlivu a funkci biopaliv.
Podle dostupných zpráv vědci ukáží výsledky výzkumu, ze kterého vyplývá, že biopaliva mají spíše negativní vliv a dopady na životní prostředí. Jak překvapivé. Biopaliva takzvané první generace, tedy ty, při jejichž výrobě se používá přímo rostlinná produkce zemědělství, nejenže v posledních letech výrazným způsobem zvýšily ceny pohonných hmot a způsobily pokles produkce potravin, ale rovněž přispěly k nenávratné devastaci mnohdy unikátního přírodního prostředí. Důkazem budiž například dokumetární film Zelená poušť, který režíroval student Přírodovědecké fakulty UK v Praze Michal Gálik. Snímek pojednává o nenávratném vykácení tropických deštných lesů na ostrově Borneo.
Biopaliva nejsou ani zdaleka schopny splnit to, co se od nich před lety očekávalo, ba naopak. I když už je dlouhou dobu jasné, že jejich produkce je k životnímu prostředí, řečeno s notnou dávkou eufemismu, nešetrná, nikdo v Bruselu nebyl schopen přiznat chybu a celý proces zvrátit, dokud ještě nebylo úplně pozdě. Mým zbožným přáním zůstává, aby Evropská komise a další orgány unie dokázaly konečně udělat rozhodný krok, změnit směrnice upravující množství biosložky ve fosilních palivech a podílet se na obnově území, k jejichž likvidaci došlo za účelem pěstování dotacemi podoporaných plodin vhodných na výrobu biopaliv. V dalších rozhodnutí evrospkých úředníků a politiků by měl hrát prim především rozum a racionalita.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist