Anti-Drobil

Uveřejněno dne 19 října 2010 000 15:15

autoMatMinistr životního prostředí Pavel Drobil údajně nařídil, že film Martina Marečka Auto*Mat nesmí získat na festivalu Ekofilm žádnou z cen.

Tvrdí to alespoň architekt Vlado Milunić, člen poroty festivalu. Ten prý řekl, že sbor osobností vybírající nejlepší film s ekologickou tematikou, dostal od ministra Drobila befel, že Marečkův film o sdružení, prosazujícím cyklistickou dopravu v Praze, musí při svém rozhodování pominout. Jak to aspoň popisuje Jan Gregor v Respektu.cz.
Jenže deník Referendum souběžně získal vyjádření jiného člena poroty Michaela Havase, který popírá, že by se něco takového stalo, a za absurdní to označil samozřejmě i ministr Pavel Drobil.
Autor článku v Respektu.cz pod názvem Drobilova dopouští se půvabné myšlenkové přesmyčky: Podle něj prý „Pavel Drobil potvrzuje, že jeho nenávist vůči všemu, co zavání občanskou společností a ekologií, je prostě patologická.“ Kde k tomu Jan Gregor přišel? Slyšme opět jeho slova: Drobil se prý „dětinsky pomstil bursíkovcům ve svém úřadě dress codem“.
Tomu říkám  zločin, vyžadovat, aby státní úředníci chodili do práce předpisově oděni. Proč to pan Gregor chápe jako „pomstu bursíkovcům“? Jsou snad „bursíkovci“ nějací nadlidé, kteří mají právo dělat si za státní peníze, co se jim zlíbí, třeba jezdit po ministerstvu v kraťasech na skateboardu, či na koloběžce, jako kdysi Havel na Hradě?
Oč tedy jde? Jako v Čechách tradičně – o výrobu kauzy. Jednomu novináři, zjevně přišpendlenému k zájmům oněch „bursíkovců“, přišlo patřičné pošpinit ministra, který sedí na někdejší Bursíkově židli. Hodí se k tomu nejen onen nešťastný dress- code, ale především pomluva o cenzuře na Ekofilmu, postavená na tvrzení proti tvrzení.
Maně si vzpomínám, že to byl Miloš Zeman, kdo označil týdeník Respekt za žumpu české žurnalistiky. To bylo před deseti lety. Některé věci se holt nemění.
Mimochodem, procházkou po webu zakopnete o informaci, že jistý Jan Gregor je placeným pracovníkem Hnutí Duha a tvrdí o sobě, že jeho oblíbený film je Auto*Mat˙. Zajímavá shoda jmen.

Petr Žantovský

ZDROJ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist