Jak klimatologové ohřívají polární čepičky

Uveřejněno dne 11 srpna 2014 000 8:51

Mají teploty Arktidy tvar hokejky? Ochlazuje se Antarktida posledních 30 let? Přibývá v Antarktidě mořského ledu? Ačkoli se zbytek planety po roce 1980 oteploval, Antarktida jako celek se vydala na truc opačným směrem. Profesoru Doranovi, který na to v roce 2002 upozornil, začali alarmisté nadávat, že je nepřítel klimatu.

Aby si zachránil kariéru a očistil se, v roce 2009 publikoval článek, který klimaskeptikům nadává do popíračů.

Neposlušná Antarktida je pro alarmisty problém dodnes. V roce 2009 Michael Mann (autor hokejkového grafu) se s několika kolegy pokusil problém vyřešit (Steig a kol. 2009). Vytvořili zbrusu nová data, podle kterých prý Antarktidě žádné ochlazování nikdy nebylo. „Antarktida se otepluje a otepluje se stejným tempem jako zbytek planety,“ řekl Mann novinářům rezolutně.

Šlo ale jen o vyzobávání rozinek (cherrypicking). Autoři schválně začali svoje data v chladném výkyvu v 50. letech. A místo křivky vývoje teplot ukázali jen mapu Antarktidy vybarvenou červeně jako rozdíl mezi teplotou dvou roků – mezi 50. lety a současností. Prezentovali to jako satelitní snímky, ačkoli v 50. letech žádné satelity neexistovaly. Data z oblastí, kde v 50. letech nebyly žádné měřící stanice, si prostě vymysleli. Pomocí počítačového modelu. Dokonce i alarmista Kevin „Travesty“ Trenberth nad toutostudií kroutil hlavou: „Nechápu, jak může někdo mít data z míst, odkud žádná data neexistují.“ (it is hard to make data where none exists). Nicméně se to hodí do krámu. A tak od té doby se místo skutečných satelitních map ochlazování od 1980 všude ekologisté ukazují fiktivní satelitní mapy oteplování od 1957.

Jak se zbavit nepohodlných satelitních snímků. Prostě si ve Photoshopu nakreslíte jiné. Možná přijde čas, kdy uvidíme dokonce satelitní snímky z 18. století:

Antarktida1

PŘED TRIKEM: Antarktida 1982 – 2004 podle satelitních měření (NASA)

Antarktida2

PO TRIKU: Antarktida od roku 1957 dodnes podle fantazie počítačových animátorů (Steig a kol. 2009)

Zatím nejnovější pokus zbavit se nepohodlné Antarktidy má na svědomí profesor Eisenman (čili Ledový muž). V roce 2014 přišel s tvrzením, že nárůst plovoucího ledu v Antarktidě, který naměřily satelity, byla jen chyba měření. V roce 2007 se totiž přešlo na nový způsob zpracování dat a nová verze mylně propojila předěl roku 1991 mezi starými a novými daty. Takže roky 1991-2007 v nové verzi vypadají jinak než původně.

Znamená to, že se klimaskeptici celou dobu mýlili? Celé roky poukazovali, že oteplování není docela globální, protože Antarktida se ochlazuje. Celé roky s oblibou psali články o rekordním nárůstu ledu v Antarktidě. A nyní vidíme, že se tzv. skeptici dali jen vodit za nos mylnými daty?

Antarktida3

Graf: Modře data před korekcí. Červeně data po korekci. Oprava nic nemění na tom, že došlo k dramatickému nárůstu plovoucího ledu. Na jižním pólu se ochladilo. (Eisenman 2014)

Alarmisté se radují předčasně. I pokud tuto údajnou chybu korigujeme, nic to nemění na tom, že v posledních letech plovoucího ledu dramaticky přibylo. Korekce je nepatrného rozsahu. „Ten přírůstek ledu je skutečný a nejde jen o důsledek chyby, kterou nalezl Eisenman,“ říká Josefino Comiso z NASA, který kritizovaný algoritmus vyvinul. „Zmíněná chyba už byla opravena a dnes udávaný nárůst mořského ledu byl potvrzen i jinými vědeckými týmy, které používají jiné metody.“

Racionální vědce by ochlazování Antarktidy nemělo překvapovat. I před stovkami tisíc let přece bývala běžná období, kdy se jižní pól teplotně vyvíjel opačným směrem než severní pól. Říká se tomu polární pila (Bi-Polar See-Saw Mechanism) a není to nic nového.

Antarktida4

Graf: Protichůdný teplotní vývoj jižního a severního pólu nejlépe vidíme na grafech, ze kterých je odfiltrován dlouhodobý trend (za který může nárůst sluneční aktivity a další vlivy). Červeně Antarktida. Modře Arktida. Vysoce koreluje s dekádovou oscilací oceánů AMO. (Chýlek 2010)

A jak je tomu na opačné straně zeměkoule? Arktida sice poslušně taje a otepluje se, ale ani to alarmistům nestačí. Mají potřebu si realitu přibarvovat. V roce 2009 Kaufmann a kolektiv vyrobili polární verzi slavného hokejkového grafu. Polární teploty v Arktidě prý jsou nejteplejší za 2000 let. Dlouhodobý ochlazovací trend se prý ve 20.století náhle zvrátil. Jenže pokud se podíváte na Kaufmannova data z 23 lokalit na dálném severu, nestačíte se divit. Jen 3 z 23 lokalit vykazují ve 20.století oteplení (Tisdale 2009). Jak ke svým závěrům Kaufmann dospěl, je záhada.

Z Kaufmannových dat jen 3 lokality vykazují, že je ve 20. století tepleji než dříve. Hlavní z těchto tří je ale známý podvodný graf Keitha Briffy z Jamalu, u kterého prasklo, že byl založen na údajích z letokruhů jediného účelově vybraného stromu. (podrobnosti viz v článku „Záhada Ovčích hor a podivuhodný strom z Jamalu“)

Proxy 4: Iceberg Lake, Alaska
Proxy 9: Big Round Lake, Baffin Island
Proxy 22: Yamal, Siberia (podvodný graf Keitha Briffy)

Nahoře Kaufmannův hokejkový graf. Nikdo ale neví, jak k tomu dospěl. Protože 90 % jeho dat říká něco jiného. Dole je příklad typického vývoje teplot většiny lokalit – žádný hokejkový tvar:

Antarktida5

Kaufmannův hokejkový graf z Arktidy

Antarktida6

Příklad Kaufmannových podkladů. Teploty z ostrova Ellesmere v Kanadě žádný hokejkový tvar nemají.

Pro pobavení dodávám, že Kaufmann jeden ze svých 23 grafů měl vzhůru nohama, takže si pomotal oteplování s ochlazováním. Šlo o data z Finska, jejichž autorem je Mia Tiljander a už dříve je vzhůru nohama použil Michael Mann (viz McIntyre 2009). Když badatel McIntyre na chybu upozornil, Kaufmann ho vztekle odbyl a když pak vydal opravu, McIntyra v poděkování vůbec neuvedl. V korespondenci s kolegy označuje McIntyrovo upozornění za „hate mail“ (viz zde v diskusi).

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist