Nová nemoc? Na ústecku zelenají lékaři

Uveřejněno dne 5 října 2015 000 15:41

Zaujala mne zpráva v médiích, že stovka lékařů z Ústeckého kraje vyzvala vládu, aby odpovědně zvažovala případné prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

Prolomením by prý pokračovala zásadní újma na zdraví tamních obyvatel, stojí v otevřeném dopise, který v Senátu představil jeho iniciátor, lékař Petr Končel.

Až potud nijak zvlášť zajímavá informace, jakých denně slyšíme desítky. Nějaká skupina něco prosazuje a obrací se s tím na politiky. Pravda, pokud jde o lékaře a zdraví, pozornost se většinou zvyšuje. V tomto případě však doporučuju skutečně zpozornět. Celá věc totiž daleko víc než medicínou a starostí o zdraví obyvatel zavání politikou.

Iniciátor výzvy Petr Končel je totiž členem Strany Zelených a v Senátu ho při jejím představování podpořili i jeho straničtí souputníci. Není žádným tajemstvím, že Zelení s prolomením limitů nesouhlasí, jsou zastánci obnovitelných zdrojů. To je samo o sobě samozřejmě zcela legitimní vyjádření politického názoru. Jenže oháněním se lékařským stavem a pojmy jako újma na zdraví obyvatel se dostali na tenký led.

Průměrný občan totiž své zdraví nadřazuje všemu ostatnímu a navíc má tendenci lékařům někdy až slepě věřit. To v důsledku znamená, že si často nechají vnutit třeba léky, které ani nepotřebují. Farmaceutická lobby se raduje a lékař s provizí v kapse taky. V případě zmíněné výzvy nejde o provize, i když z obrovských zisků solárních baronů možná pro jejich zelené podporovatele taky něco odkápne, ale spíš o politický kapitál.

Ovšem ten bude muset někdo zaplatit. Aby se potom vystrašený občan, který se nyní v zájmu svého údajně ohroženého zdraví postaví na stranu zelených lékařů, nedivil, až mu přijdou složenky za elektřinu a teplo. Pokud se totiž nebude těžit a využívat uhlí v teplárnách a elektrárnách, budou je muset nahradit jiné zdroje. A ty budou dražší, mnohem dražší. Rozhodně přitom nečekejte, že vám potom tito „zezelenalí lékaři“ řeknou: Já vám ten doplatek na léky zaplatím ze svého, když s mou pomocí zdražilo teplo a elektřina.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist