Jiskra rozumu v Táboře

Uveřejněno dne 29 prosince 2015 000 9:15

Tábor – Člen rady města Tibor Stano předloží kolegům návrh
na zrušení pruhu pro cyklisty, který od vozovky odděluje nízká bariéra.

Je nebezpečná, absurdní a komplikuje život. Tak hodnotili obyvatelé Jeronýmovy ulice nově vymezený pruh pro cyklisty již v listopadu, kdy se v ulici objevil.
Vede kolem chodníku, na jeho hraně jsou červenobílé, asi 20 centimetrů vysoké bariéry, za nimž jsou vyznačená parkovací místa a následuje jízdní pruh. Přivrtané bariéry byly podmínkou policie, neboť v pásu mohou cyklisté
v jednosměrné ulici jezdit
i v opačném směru.

K některým nespokojeným obyvatelům ulice se po měsíci přidal i radní Tibor Stano
z ČSSD. Na společnou schůzi rady 7. prosince rozeslal kolegům materiál s návrhem na odstranění bariér a zrušení cyklopruhu. Reaguje tím na přání i dalších občanů, kteří se na něj přímo obrátili. „A byli mezi nimi i samotní cyklisté,“ tvrdí a opakuje přízviska jako nebezpečná, zbytečná, neestetická.

Podle jeho slov si lidé stěžují i na omezený provoz domu, kdy k nim nezajedou například stěhováci. „Druhá věc je estetika. Navíc jsme to na radě ani neschvalovali. Nedovedu si představit, že po stezce pojedou dva cyklisté nebo bych tudy měl jet s dětmi,“ dodává Tibor Stano.

Cyklista a radní za T2020 Petr Havránek již v v říjnu upozornil, že stezku chválilo minulé složení rady. S hodnocením funkčnosti pruhu by ale ještě počkal. „Teď je zima, dejme mu šanci a s hodnocením počkejme do léta a pak uvidíme,“ vyzývá Petr Havránek,
u něhož Tibor Stano podporu
s velkou pravděpodobností nenajde.

Jistou podporu má ale Tibor Stano zajištěnou u kolegyně z ANO Radky Maxové. „Já jsem také jednoznačně proti této stezce a kolegu v tom podpořím. Minulý týden jsem šla kolem a je mi proti srsti, aby cyklisté tou ulicí jezdili v protisměru. I když je tam značení, tak v tom vidím určité nebezpečí. Myslím, že takto pojaté cyklostezky ve městě by být neměly a podle mne je tímto způsobem prosazování cyklostezek tlačením na pilu,“ vyjádřila se radní.

K jedněm z prvních kritiků patří Jaroslav Krampera z Jeronýmovy ulice. Hned po instalaci oddělujícího hrazení se pozastavoval nad tím, že za červenobílou bariérou jsou vyznačená i místa pro vozíčkáře. „Tady je proti tomu celá ulice, lidi kolem toho chodí a zakopávají, auta se tu prakticky nevejdou. Přitom cyklisté stezku vůbec nepoužívají,“ tvrdí občan ulice.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist