Opravdu neexistují dva extrémy v uprchlické debatě!?

Uveřejněno dne 2 března 2016 000 8:47

Zelený politik Šádí Shanaáh nám v jednom ve svých facebookových příspěvků tvrdí, že představa o dvou špatných extrémech v uprchlické debatě je nesmyslná. Říká, že existují na jedné straně „konvičkovci“ a pak „sluníčkáři“ kteří jsou dle něho „morální elitou národa.“ Prý od nikoho ze svých názorových souputníků neslyšel nic o „doširoka otevřené hranici.“ Údajně nezná ani nikoho, kdo by chtěl přijmout nelimitovaný počet uprchlíků, odsuzoval kritickou debatu, myslel si, že jsou všichni muslimové bezproblémově báječní, nebo že integrace je jen o tom, aby byla hostující společnost milá a vyhověla všem zvykům a potřebám nově příchozích.

Výborně. Zmíněná slova zeleného politika znějí sice pěkné, je ale veliká škoda, že něco takového neřekl mnohem dříve. Třeba v době oné hysterie v létě a na podzim loňského roku, kdy jeho kolegové tvrdili trochu něco jiného. Nejspíše nikdy neslyšel výkřiky typu „kein Mensch ist illegal,“ které tak rádi a často vykřikují zejména anarchisté. Žádný člověk pocházející odjinud zřejmě není v Evropě ilegálně, i kdyby měl v úmyslu porušovat místní zákony či se účastnit teroristických útoků v Paříži nebo přepadávání žen v Kolíně.

Navíc jsem nezaregistroval, že  lidé, kteří se považují za „sluníčkáře,“ by se někdy zmínili o tom, že příliš velké množství běženců není dlouhodobě únosné.  Každému mělo být jasné, že problémy nastanou, takže mi není jasné, proč o problémech mluví až teď? „Sluníčkové elitě“ bohužel nedochází, že právě politická korektnost zamlčující tyto problémy, je největším spojencem lidí typu Martina Konvičky. Zamlčování problémů s integrací cizinců z odlišného kulturního prostředí dává extrémní pravici ostrou munici, protože může celkem oprávněně tvrdit, že média neříkají vše, co by měla.

Mezi těmi, kteří k větší kvalitě diskuse rozhodně nepřispěli, patří i jeho bývalý stranický šéf Ondřej Liška, který napsal na konci léta cosi o tom, že „každý tu má právo žít stejně jako já“ a sám „lajkl“ komentář pod příspěvkem, který zněl, jak asi správně tušíte, „kein Mensch ist illegal.“ Pro zelené bohužel celkem symptomatické. Říkají, že nejsou ani nalevo, ani napravo, ale přitom stojí jasně nalevo a v trendu pokračovali i po sjezdu. Svůj přístup, který nemá daleko k extrému, se snaží prezentovat jako jediný umírněný a jediný přijatelný.

Má-li být diskuse smysluplná, je nutné, aby se oni „sluníčkáři“ vyvarovali paušalizujících a zjednodušujících výroků (ano, takových, kterých se dopouští i lidé z IVČRN) jako už zmíněné „kein Mensch is illegal“ či právo zde žít má každý. Uvedená tvrzení jsou stejně nesmyslná přesvědčení, že uprchlík/muslim = terorista. „Morální elita“ se tak  staví do pozice „konvičkářů“ s obráceným znaménkem, a dělá tak všem zastáncům přijímání uprchlíků medvědí službu.

zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist