To jsem zvědavý, co budou zelení říkat teď

Uveřejněno dne 21 února 2022 000 13:59
Různí zelení aktivisté neustále volají po tom, že je nutné co nejdřív vypnout české uhelné elektrárny. Někteří lidé, včetně mě, varují, že to tak rychle nejde. Teď to potvrdila i analýza provozovatele přenosové soustavy.

Na úvod si dovolím stručně shrnout, o co jde. Už řadu měsíců posloucháme z úst různých aktivistů, ale i některých politiků, že je nutné ukončit v Česku spalování uhlí tu do roku 2038, tu do roku 2033, tu dokonce do roku 2030. Objevily se i pološílené návrhy, aby to bylo do roku 2025, ale ty naštěstí nebere prakticky nikdo vážně. Řadu měsíců zde zasedala uhelná komise, která navrhla konec uhlí v roce 2038, ovšem za podmínky, že budou uhelné zdroje adekvátně nahrazeny. Nová vláda si vytkla ambicióznější cíl a chtěla by směřovat ke konci uhlí v roce 2033.

Energetičtí odborníci však upozorňují, že se to v tak krátkém čase zkrátka stihnout nedá, ani kdybychom chtěli a nalili do této věci obrovské peníze. Zelení aktivisté naopak samozřejmě tvrdili, že se to stihnout dá a musí.

Nyní tyto spory rozsoudil dokument, který je v této věci nejpovolanější. Dokument se jmenuje: Hodnocení zdrojové přiměřenosti výrobních kapacit elektrizační soustavy ČR do roku 2040“ (MAF CZ 2021) a analyzuje dopady různých scénářů vývoje zdrojového mixu v České republice ve střednědobém horizontu a upozorňuje na případný nedostatek zdrojů. Navazuje přitom na hodnocení přiměřenosti zdrojů na evropské úrovni., které zpracovává asociace ENTSO-E.“ Tento dokument musí dle požadavků EU každoročně vypracovávat provozovatele přenosové soustavy, tedy ČEPS.

Na vysvětlenou, zdrojová přiměřenost představuje způsobilost zdrojů vyprodukovat dostatečné množství elektrické energie, které uspokojí poptávku zákazníků ve všech hodinách sledovaného období.

Co tedy z nedávno zveřejněného letošního dokumentu vyplývá?

„Z MAF CZ 21 vyplývá, že rychlý odklon od uhelných zdrojů v kombinaci s neexistujícími novými zdroji (dozdrojování) povede ke zcela neuspokojivým hodnotám LOLE (udržení spolehlivosti dodávky elektřiny), a tedy ke značné zdrojové nepřiměřenosti. Odstavování uhelného výkonu musí být doprovázeno výstavbou nových zdrojů se stabilním výkonem (dozdrojování). V případě urychlení odchodu od uhelné energetiky dříve než v roce 2038 bude potřeba zavést kapacitní mechanismy pro podporu výstavby zdrojů se stabilním výkonem, aby byla dodržena bezpečnost dodávek elektřiny, a to i přes rychlý nárůst podílu OZE, který scénáře MAF CZ 21 obsahují.“

MAF CZ 21 dále ukazuje, že Česká republika bude od roku 2025 výrazně importní s předpokladem velké závislosti na dovozu elektřiny z přebytkových zemí (Francie, severní Evropa), přičemž zůstává otázkou, zda bude v případě přebytku v těchto zemích elektrická energie skutečně exportována nebo bude využita v domácím průmyslu. Po roce 2035 je pak indikováno další zhoršení situace, které by mohlo vést k vážným problémům s přiměřeností soustavy.

Na základě provedených výpočtů a při posuzování dosažitelnosti navrhovaných opatření v oblasti budoucího výrobního mixu ČR ČEPS doporučuje zejména „Udržení míry energetické soběstačnosti (max. dovoz do 10 % spotřeby), což se vzhledem k nejasnému vývoji budoucích technologií a využívání dnešních vykazovaných přebytků výroby elektrické energie v jednotlivých zemích jeví jako nezbytné.“

Nejsem si jist, že to jakkoli přesvědčí zelené aktivisty. Spíše ne. Oni nejspíš začnou o to víc křičet. Politici si ale snad uvědomí, že jde o vážnou věc. Teď pár dní fouká silný vítr a spoustě lidem nešla či nejde elektřina. Je to strašně nepříjemné a to jde o pár hodin. A není to všude. K fungování společnosti ale fakt elektřinu potřebujeme. Nutně a bez jakýchkoli diskuzí. Je samozřejmě správné, když ji budeme vyrábět co nejvíc čistě. Ale dokud to neumíme, musíme ji vyrábět z uhlí. Nic jiného nám nezbývá emise neemise. Jiná možnost totiž zatím zkrátka není.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist