Ajejej, ve Francii šli ekologii naproti. Ale bojí se, že lidé obléknou „žluté vesty“

Uveřejněno dne 10 ledna 2024 000 8:00

Francie se v rámci boje proti klimatické změně rozhodla zavést přísná pravidla pro pronajímání bytů. V energeticky příliš náročných stavbách má být postupně zakazováno. Nyní se ale začíná mluvit o tom, že by tím mohla zmizet podstatná část bytového fondu a je otázkou, kde pak budou lidé bydlet.

Ajejej, ve Francii šli ekologii naproti. Ale bojí se, že lidé obléknou „žluté vesty“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Je tomu rok, co Hnutí žlutých vest poprvé vyšlo do ulic
Reportáž Financial Times začíná v Paříži. V historické čtvrti Marais je téměř dvě stě let stará budova, spoluvlastněná majiteli bytů a jiných prostor. Ti se shodují, že nyní uvažují o prodeji nemovitosti, protože se dostávají do neřešitelné situace.Od roku 2023 jsou v zemi postupně zaváděna přísná pravidla pro energetické hodnocení budov. Obdoba našich energetických štítků je klasifikována od A po G, přičemž v nemovitostech této nejnižší kategorie je už nyní zakázáno uzavírat nové nájemní smlouvy. Od roku 2028 má totéž platit pro kategii F, od roku 2034 i pro E. V těchto kategoriích je aktuálně asi čtyřicet procent francouzských staveb.

Patří k nim i dům v Marais. Jeho spolumajitelé momentálně řeší, zda investovat asi 100 tisíc euro na výměnu střechy. Ta jim však s energetickým hodnocením příliš nepomůže, potřeba by bylo zateplení fasády. Na tu se ale nemůže sáhnout kvůli předpisům o památkové ochraně. 

Majitel podkrovních prostor, využívaných jako ateliér, reportérům otevřeně říká, že uvažuje o prodeji. Je otázka, jakou cenu dostane. Začíná být zřejmé, že tento dům patří k těm, které „propadnou“ systémem reformy a dostanou se do neřešitelné situace.

Macronova vláda v boji proti uhlíkové stopě vyhlásila akci proti energeticky náročným budovám. Je prý spočítáno, že kvůli tomu je do ovzduší vypouštěna až třetina uhlíkové stopy.

Výsledkem byl ambiciozní plán na zateplování budov, motivovaný cukrem dotací i bičem administrativních zákazů užívání energeticky náročných budov.

Do dotačního programu na zateplení bylo jen letos alokováno pět miliard eur, mnohem více oproti loňským 3,4 miliardám. Zpráva senátorů, zpracovávaná experty Zelených, ovšem požadovala plných 25 miliard euro ročně.

Navíc se hovoří o dlouhém a náročném schvalování žádostí o dotace.

Psali jsme:

Oslovený realitní expert ocenil vládní odhodlání bojovat proti klimatické změně, ale nasadila podle něj „nerealistický harmonogram“.

Vyjmutí energeticky náročných prostor z bytového fondu může v některých městech vést k nedostatku bytů, tím pádem růstu cen pronájmů a následně k sociální katastrofě.

Mnozí připomínají, jak v roce 2018 nepromyšlené zavedení uhlíkové daně stvořilo fenomén „žlutých vest“, jejichž protesty představovaly pro Emmanuela Macrona fatální problém.

Podobně to může dopadnout i nyní. Ministr financí se zmínil o možnosti „zmírnění“ harmonogramu, ale bylo mu vysvětleno, že v žádném případě, protože se prý celý svět dívá, jak Francie odhodlaně bojuje za klima.

Boris Cournède, expert z OECD, snahu Francie ocenil: „Na papíře je to dobrý nápad, i když je na hodnocení výsledků příliš brzy.“

Jacques Baudrier, náměstek pařížské starostky pro výstavbu, odmítá pesimismus. Město podle něj samo zvládne zrenovovat všechny budovy s nízkým energetickým hodnocením do roku 2050. Navíc prý každý měsíc pořádá pro majitele domů workshopy o možnostech čerpání dotací.

A Eduard Philipe, bývalý Macronův premiér a nyní starosta města Le Havre, odmítl, že by zúžení nabídky bytů k pronájmu „mechanicky snížilo možnosti pronájmu pro lidi s nízkými příjmy“. Tak to prý rozhodně není.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist