Německo bude dovážet elektřinu, nezmeškejme příležitost

Uveřejněno dne 14 března 2014 000 11:09

Náš největší soused se rozhodl, že do roku 2022 zavře své jaderné elektrárny.  Nemyslím si, že je to rozumné, nicméně Němci mají na tento krok právo. Nám se však rýsuje možnost, že bychom měli další odbyt pro naši elektřinu včetně té z Temelína. A to je další argument pro rozšíření tamní elektrárny.

Rozhodnutí německé vlády v Berlíně musí logicky poslechnout i sousední Bavorsko, které tak musí odstavit své zbývající čtyři jaderné elektrárny s celkovým výkonem 5,5 GW a chybějící produkce se bude muset nahradit, z toho část rovněž dovozem.

A to je příležitost i pro nás respektive pro temelínskou elektrárnu, která leží nedaleko této největší spolkové země. I podle ekonomů není na vývozu elektřiny nic špatného, pokud je výhodný. Podle nich je to zboží jako každé jiné a jestliže je možnost elektrickou energii exportovat a je po ní poptávka, tak toho využijme, protože jinak nás předběhnou jiní.

A to se může dost dobře stát, protože k výstavbě nových jaderných elektráren směřují i v Maďarsku a Polsku. Jelikož evropská energetická přenosová síť je propojena, tak by pro tyto země nebyl problém vyvážet elektřinu i do Německa.

Je dobré si také uvědomit, že elektřina jako taková je zboží s vysokou přidanou hodnotou. Když to srovnáme například s výrobou aut, tak v montovně u pásu může pracovat po zaškolení i nekvalifikovaný dělník. Kdežto jaderná elektrárna Temelín zaměstnává převážně odborníky s vysokou a střední školou. Jaderná energetika je hi-tech obor, který pomáhá udržet konkurenceschopnost Čechů v dnešním světě nových technologií. Proto zbytečně neodkládejme dostavbu JE Temelín o plánované další dva bloky.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist