Holocaust, globální oteplování a svoboda projevu

Uveřejněno dne 15 února 2012 000 16:12

holocaustHolocaust byl. Tečka. To si myslím já. Ale zákon mi v tomto případě dokonce nařizuje, že pokud bych měl jiný názor, nemohu to publikovat. To je směšné. Listina základních práv a svobod říká, že právo na svobodu projevu může stát omezit v případě, že je to v demokratickém zájmu (laicky řečeno). Ale co je to demokratický zájem?

Za pár dnů tomu bude přesně pět let od chvíle, kdy byl v německém Mannheimu odsouzen popírač holocaustu Ernst Zündel k nejdelšímu možnému trestu za tento prohřešek, tedy k odnětí svobody na pět let (nakonec byl propuštěn v roce 2010). Jistě, s jeho názory se nemůžeme ani v nejmenším ztotožnit, je to jen urputně se snažící zmatený extremista. Ale být za svůj názor odsouzen sazbou, kterou u nás dostane kriminálník, který někoho znásilnil? To je podivné.

Navzdory tomu, co říká Listina, se přikláním k nazroru, že svoboda projevu by neměla mít žádná „ale“. Například náš  trestní řád hovoří jasně. Podle paragrafu 261, zpochybňujete-li (ospravedlňujete…) nacistické nebo komunistické zločiny, můžete si jít sednout až na tři roky. Tedy o rok déle, než kdybyste se dopustili úmyslného ublížení na zdraví podle paragrafu 221 (TZ).

Co mi na tom vadí? Ani ne ta skutečnost, že nemůžu vyběhnout na náměstí a vykřikovat, že je holocasut výmysl, ale nelíbí se ta dvousečnost dané normy.

V politicky korektních kruzích se o (ne)škodlivosti skleníkových plynu, a zvlášť o (ne)zpochybnitelné negativní činnosti člověka s tímto fenoménem spojené, skoro nediskutuje. Přes veškeré argumenty jsou na základě ideje, že člověk je strůjcem této ekologické „katastrofy“, přijímány regulační nařízení. A ta hrstka evropských politiku (s Klausem v čele), která proti této praxi brojí, je Bruselem považována div ne za extremisty.

Co když zákonodárci jednou rozhodnou, že pochybovat o negativním vlivu člověka na oteplování planety je proti zájmům státu a uvrhnou tento myšlenkový směr mimo zákon? Stane se že mě ilegální popírač globálního oteplování?

Snad ne. Pravděpodobně jsem už zašel do extrému, ale faktem zůstává, že je zcestné trestat kohokoli za zveřejňování jeho názoru, ať jsou (z pohledu společnosti) jakkoli špatné.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist