ČHMÚ zveřejnil studii o klimatické změně

Uveřejněno dne 16 února 2012 000 13:23

klimaKlimatologové z Českého hydrometeorologického ústavu pracovali na možném budoucím vývoji klimatu. Jedná se o odhady dopadů klimatické změny pro Českou republiku.

Práce je podrobná a dlouhá s maximálně vyčerpávajícími informacemi o projektu. Lze si jen těžko představit, že média si celou práci nastudují, nevynechají důležité pasáže a nevytrhnou nic z kontextu.  Studie je už nějakou dobu volně dostupná na stránkách ČHMÚ (Infomet). Nicméně informační servery (zejména bulvárního charakteru) zřejmě nebudou zveřejňovat odkaz na kompletní informace obsažené v níže uvedeného projektu „Aladin 25“.

Bylo zpracováno technické shrnutí výsledků projektu 2007 až 2011 s názvem Zpřesnění dosavadních odhadů dopadů klimatické změny v sektorech vodního hospodářství, zemědělství a lesnictví a návrhy adaptačních opatření.

Klimatolové použili klimatický model ALADIN-CLIMATE/CZ v rozlišení 25 km (Aladin 25) pro období 1961 – 2100. Simulace modelu byly porovnány se skutečným měřením referenčního období 1961 – 1990. Pro scénář bylo zadáno několik důležitých základních prvků (průměrná denní teplota vzduchu, denní úhrn srážek, denní suma globálního záření, průměrná denní rychlost větru a relativní vlhkost vzduchu). Pro lepší orientaci se vybraly tři třicetileté časové horizonty: 2010 – 2039, 2040 – 2069 a 2070 – 2099.

V dokumentu jsou zmíněny tři možné emisní scénáře s maximální hranicí koncentrace oxidu uhličetého pro rok 2100.

A1B – 700 ppm

A2   – 820 ppm

B1   – 550 ppm

Osobně bych se přikláněl ke scenáři B1 nebo něco maximálně mezi B1 a A1B. Jednoduše řečeno byl vybrán scénář A1B a to z neutrálnosti a technických důvodů.

Je tedy jasné, že výsledky odhadů je potřeba brát s rezervou. To ale určitě by platilo při výběru jakéhokoliv scénáře.

1. Model Aladin 25 simuluje s určitou mírou nejistoty.

2. Byl vybrán střední scénář, který odhaduje poměrně vysokou hodnotu koncentrace CO2 a při kterém jsou vysoké teploty (zvláště na konci období) možné, neboť výsledek vyšel tak jak vyšel.

3. Jedná se pouze o odhad.

4. Musí se také počítat s extrémními hodnotami, které se podle té práce vyskytují s malou četností, ale jejich dopady bývají značné – nicméně to je v dokumentu uvedeno a vysvětleno.

Kdyby nebylo dusného politického prostředí v oblasti změny klimatu, určitě bych práci hodnotil za velmi přínosnou. Na druhou stranu uvedené výsledky odhadů by se neměly úplně podceňovat.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist