A pak že varování před zelenou totalitou je přehnané

Uveřejněno dne 5 září 2012 000 15:13

zarovkaTepelné tělísko nebo průmyslová žárovka. To jsou nejčastější způsoby, jak se snaží v Německu obchodníci obejít zákaz prodeje klasických žárovek. Proti nim ale od září vyrazí „hledači žárovek“, kteří mají podvodníky odhalit.

Berlínský zemský úřad pro pracovní ochranu, ochranu zdraví a technickou bezpečnost zaměstná sedm lidí, kteří budou od září kontrolovat, jestli obchodníci nepodvádějí a neobcházejí zákaz prodeje klasických žárovek.

Braniborské ministerstvo hospodářství dokonce zaměstná deset takových detektivů. Podobně je tomu i jinde v Německu, píše deník Der Tagesspiegel.

Od září se má totiž skoncovat s klasickými žárovkami, které mají příkon 40 W. Jenže lidé o ně nechtějí přijít a obchodníci v Německu se jim snaží vyjít různými triky vstříc.

Jenže to se nelíbí Evropské komisi, která „žárovkovou revoluci“ vyvolala, a žádá, aby země dodržování nového nařízení kontrolovaly. Až do Bruselu se totiž doneslo, že se rychle rozšiřují pokusy, které se snaží zákaz klasických žárovek obcházet.

Výrobci i prodejci totiž v Německu zručně využívají výjimku v nařízení EU, podle které je i po prvním září povolený prodej žárovek, které jsou odolnější vůči nárazům. V podstatě jsou totožné s těmi klasickými, ale označují se jako speciální nebo průmyslové žárovky.

Měly by se používat tam, kde se nedají využívat ty úsporné – jako třeba na stavbách, v dolech nebo v saunách. Ačkoli jsou tyto žárovky podstatně dražší než klasické, na odbyt jdou podle německého tisku dobře.

Evropská komise je sice povoluje, ale na druhou stranu je zakázané, aby byly umístěny v regálech vedle ostatních svítidel. Proto si nyní Evropská komise žádá kontroly v prodejnách.

Navíc aby jejich prodej byl legální, musí výrobci na obalech jasně napsat, že nejsou určené do domácností. V obchodech navíc musí být ve zvláštním oddělení nebo samostatném regálu, aby je mohli zákazníci lépe rozeznat.

„Není přijatelné, aby takové žárovky byly ve stejném regálu jako úsporné nebo LED zdroje,“ uvedla Marlene Holznerová, mluvčí evropského komisaře pro energetiku Günthera Oettingera.

To není světlo, ale topení

Kromě speciálních žárovek dál stoupá i prodej žárovek na internetu. Tam se obchodníci odkazují jednoduše na to, že jde o staré zásoby. Doprodej je totiž dál povolený. Ale i to chtějí v Německu kontrolovat, úředníci budou žádat o výkazy obchodníků, aby se zjistilo, že skutečně prodávají zbytky ze svých skladů.

Na kontroly se chystají i různé svazy pro ochranu životního prostředí, které se obávají, že lidé začnou ve velkém nakupovat právě speciální průmyslové žárovky.

Prodej speciálních žárovek ale není jediný způsob, jak se vyhnout úsporným a LED světlům. Skupina kreativců ze Severního Porýní-Vestfálska propaguje tzv. „heatballs“, tedy tepelné koule.

Ty fungují kromě světelného záření i jako tepelná tělíska. A tím se vyhýbají evropskému omezení. V tom se totiž uvádí, že žárovkou jsou zařízení, která vyrábějí světlo.

Oproti tomu Heatball údajně primárně vytváří teplo, až jako doplněk také svítí. Německé úřady ale takovou kličku tolerovat nechtějí. „Heatballs“ se ovšem dají koupit i v Česku.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist