Kolem klimatických extremistů v Německu přituhuje. Policistka chrstla protestující za krk olej

Uveřejněno dne 9 září 2023 000 11:58

Situace kolem protestů klimatických extremistů z hnutí Poslední generace se ve Spolkové republice Německo v posledních dnech vyhrotila. Aktivisté nejprve zablokovali dvě sanitky, poté agresivní řidič kopal na silnici demonstranta. Nejdiskutovanějším je však případ policistky, která chrstla protestující ženě za krk olej používaný na odlepení od silnice, což nyní vyšetřuje policejní inspekce.

 

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace)

Článek

Ve středu se objevilo na sociálních sítích video z mostu v Mannheimu, na němž je vidět policistka, která nejprve polila olejem přilepené ruce demonstrantky a o něco později krátce i její zátylek. Tu následně musel otřít hadříky hasič.

Aktivisté zveřejnili video na sociální síti X (dříve Twitter) se slovy „Jejda! Takhle policistce sklouzla plechovka s olejem“.

Ralf Kusterer, regionální předseda bádensko-württemberských policejních odborů, podle listu Die Welt uvedl, že četné protesty proti klimatu zvyšují tlak na policisty. „Určitě bych pochopil, kdyby některý z mých kolegů ztratil nervy,“ nechal se slyšet Kusterer.

 

Všichni pachatelé násilí musí podle něho počítat s tím, že budou stíháni, a vyšetřuje se, zda policistka, která ženu polila olejem, bude čelit trestněprávním a disciplinárním důsledkům.

Stefan Diefenbach-Trommer, aktivista proti změně klimatu, o policistce řekl: „Bez jakéhokoli varování mi polila ruku a kalhoty dezinfekcí. Poté mi strhla prsty z asfaltu,“ řekl aktivista listu.

Klimatičtí extremisté se chystají ochromit Bavorsko. Budeme tvrdě trestat, pohrozil jim premiér

„Ta policistka doslova řekla: ‚Měli by mít bolesti, je to jejich vlastní vina,‘“ přidal se jeho kolega Benjamin Schuler.

Agresivní řidič kopal v Mannheimu do aktivistů

Ve středu večer pak řidič auta v Mannheimu napadl klimatické aktivisty, kteří blokovali silnici. Posadili se na silnici po jeho šířce, aby žádné auto nemohlo projet, napsal list Bild.

Video zveřejněné na sociální síti X ukazuje, co se stalo poté. Zpoza dopravní zácpy se na protestující vyřítil útočník. Chytl jednoho z protestujících za batoh a odhodil ho na kraj silnice. Nakonec kopl dalšího protestujícího a udeřil ho plochou dlaně do hlavy.

Mannheimská policie si video prohlédla a případ vyšetřuje.

„Je to pro nás smutné a šokující. Pokračujeme v pokojných protestech proti protiústavnímu postupu spolkové vlády vůči klimatickému peklu,“ řekla Bildu Aimée van Baalenová, mluvčí skupiny Poslední generace.

Sanitky museli odklonit

V úvodu týdne si devět příslušníků Poslední generace sedlo na ulici u hlavního nádraží ve Stuttgartu, a mimo jiné tak zabránilo dvěma sanitkám v další jízdě. Protože aktivisté ignorovali výzvy k odchodu, policisté, kterých šlo do akce 70, je odvedli.

Podle Bildu zřejmě policie neměla žádné zákonné prostředky, jak protestující zastavit. Vyhláška města, která platí od července, totiž zakazuje pouze lepení na silnici nebo lidské řetězy na silnicích.

Kvůli tomu, že se posadili na vozovku jedné z nejdůležitějších dopravních tras ve městě, se vytvořila dopravní zácpa. Dvě sanitky, které byly na cestě do nemocnice svaté Kateřiny, se nemohly přes zácpu dostat, i když používaly speciálními signály.

„Odklonili jsme obě sanitky do nemocnice jinou trasou,“ potvrdil policejní mluvčí.

Kolem osmé hodiny večerní však policisté odtáhli klimatické aktivisty z vozovky a dopravní zácpa se rozptýlila.

Aktivisté se museli legitimovat a poté mohli odjet. „Nyní prověřujeme, zda budou obvinění obžalováni,“ dodal mluvčí.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist