Bez křečků či papoušků. Brusel nechá vypracovat studii na omezení chovu zvířat

Uveřejněno dne 26 října 2023 000 9:57

Koupit si křečka? Chovat činčilu, chameleona, hada nebo papouška? To vše by mohlo být v budoucnu zakázané. Instituce Evropské unie nyní prověřují možnosti omezení chovu divokých a exotických zvířat v zajetí. Dotknout by se v případě odsouhlasení mohl většiny rozšířených druhů, které chovají i akvaristé či teraristé. Záměr by měl ochránit zvířata před špatným zacházením a zabránit nelegálnímu obchodu.

Pozitivní seznam chovaných zvířat je sice zatím jen záměr, ale o tom, že jej státy berou vážně, svědčí odpor českých zákonodárců, kteří se vůči němu vymezili. Pokud by nakonec Revize akčního plánu EU pro boj proti nezákonnému obchodu s volně žijícími a planě rostoucími druhy prošla schvalovacím procesem, znamenalo by to, že vše na pomyslném seznamu by nesměl s výjimkou zoologických zahrad nikdo chovat, rozmnožovat ani prodávat.

Takový seznam už má devět evropských států – Francie, Itálie, Litva, Belgie, Nizozemsko, Kypr, Lucembursko, Slovinsko a Malta. Jejich seznamy zapovídají chov například křečků džungarských, osmáků degu, činčil, ale také papoušků ara, australských neofém či kakariků, dále velkých plazů, jedovatých pavouků, hroznýšů a krajt. Například Nizozemsko povoluje chov třiceti druhů zvířat, kde je ze známých druhů jen pes, kočka a pískomil.

Je to plíživý postup,
jak jednou zakážou chov zvířat i nám.

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zakaz-chovu-divokych-a-exotickych-zvirat-v-zajeti-evropska-unie.A231023_192548_domaci_kori?zdroj=otvirak

Reakce
  1. 6 měsíců ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist