Opět biomasa, aneb kolotoč humoru a satiry.

Uveřejněno dne 8 srpna 2011 000 11:01

biomasaVčera jsem si v televizi vyslechl nářky našich zemědělců, že jim vláda odmítá dotace na výstavbu bioplynových tepláren, nebo výtopen. Pan Veleba – předseda agrární komory opět věštil katastrofický zánik našeho zemědělství.

Několik dalších předsedů zemědělských podniků je na pokraji zhroucení. Vidina jednoduchého pěstování plodin vhodných pro výrobu biomasy, hlavně pak jejich snadné zhodnocení v prodeji tepla je zřejmě uvádí do takové euforie, že jakékoliv narušení tohoto snu je přivádí na pokraj kolapsu.

Rád bych zemědělcům něco připomenul. Jejich úkolem je pěstovat potraviny a to kvalitní potraviny a těmito potravinami zásobovat trh, tak aby se dobře najedli lidi pracující v jiných oborech, které jim, těm zemědělcům, přinášejí užitek zase ze své práce (bla, bla, bla ….). Nechápu proč je nutné tuto jejich základní povinnost připomínat.

Místo toho zemědělci pěstují na své orné půdě etanol (protože se to dá dobře prodat jako přísada do benzínu na ničení motorů našich aut), kukuřici (výborně zpracovatelná na biomasu), zřejmě se chystají osazovat ornou půdu rychle rostoucími dřevinami aby bylo co nejvíce biomasy. Následky pro ornou půdu je nezajímají, pěstování kukuřice na Vysočině začíná vytlačovat tradiční pěstování brambor. Kukuřice navíc svým mělkým kořeněním způsobuje půdní erozi. A co je nejhorší, prodávají půdu německým podnikatelům pro stavbu fotovoltaických elektráren.

Hrdost jejich zemědělského cechu je už dávno pryč, žene je pouze touha po zisku. Hamty, hamty ať mám víc než tamty. Skoro bych chtěl volat – nekupujte zemědělské výrobky naší produkce. Jenomže náš chleba je stále nejlepší na světě, naše pivo jakbysmet, moravská vína (jsou někde lepší?), vodňanské kachny (jen se na jazyku rozpouštějí), a naše knedlíky, zelí.

O tradičním zemědělství už se budeme moct dočíst jen v románech. A vnoučatům vypravovat co to bylo za zážitek potkat na cestě hejno hus a jak husy dokázaly člověka prohnat.

Jak seno a stáj, tak voní náš kraj, i do oblak máš tu blíž …. (kdeže ty loňské sněhy jsou).

Jsem velmi rád, že tato vláda skončila s těmi nesmyslnými dotacemi. Ať se zemědělci utkají s konkurencí na poli výroby potravin. To by jim slušelo rozhodně víc.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist