VIDEO: Klimaaktivisté blokovali dálnici do Vídně. Řidič je postříkal chemikálií

Uveřejněno dne 25 listopadu 2023 000 8:00

Klimatičtí aktivisté z organizace Letzte Generation v pondělí ráno blokovali dopravu ve Vídni. Seděli na silnici a odmítali odejít. Naštvaní řidiči je polévali vodou, kopali a snažili se je odtáhnout pryč. Jeden z řidičů dokonce do aktivisty najel autem. „Násilí není řešením,“ reagovala skupina na síti X.

Aktivisté narušili provoz na dálnici A2 ve směru do centra města. Sezením na vozovce způsobili dopravní potíže.

Na svém profilu na sociální síti X zveřejnila organizace video, kde pobouření řidiči demonstranty polévají, kopou do nich, strkají je a násilím je tahají pryč z vozovky. Podle webu deníku Heute je jeden z mužů postříkal chemikálií, zřejmě přípravkem WD-40 nebo podobným.

Další z řidičů najel do aktivisty autem. Následně pak z vozidla vystoupil a snažil se bránícího se muže odtáhnout.

Aktivisté se k situaci vyjádřili prostřednictvím sociální sítě X. „Chápeme frustraci řidičů, ale násilí není řešením. Jak budete reagovat, až budou zaplavené silnice nebo nebude pitná voda?“ napsali.

Klimatičtí aktivisté opět počmárali Braniborskou bránu, tentokrát ze západu

Podle nich rakouská vláda ignoruje důsledky klimatické krize a nesnaží se jí zamezit.

Mezi protestujícími byli i 24letý student Lorenz Trattner a 25letá studentka Afra Porscheová. „Naše budoucnost je ohrožena a my tímto vyzýváme vládu, aby okamžitě jednala. Existuje spousta řešení. Rada pro klima navrhuje 93 rozumných nápadů,“ řekl Trattner.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/klimaticti-aktiviste-blokovali-dopravu-viden-nasili-kopani-srazka-x-klima.A231122_091750_zahranicni_pari

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist