Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Uveřejněno dne 20 února 2024 000 8:00

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

Současná doba se snaží dohnat prohřešky z dob minulých a lidé stále častěji sáhnou po ekologických výrobcích v touze chránit planetu. Patříte mezi ně také? Pak věřte, že pojmy mnohdy bývají zavádějící a co je označeno vegan a eko bývá často větší peklo pro přírodu, než byste čekali.

Nové pojmy nepěkně zamíchaly s kartami

Nakupovat „vegan“ a eko“ je v dnešní době velmi moderní. Je ale smutné, že si lidé někdy neuvědomí, co přesně tyto pojmy znamenají. Jeden příklad za všechny představují právě zmíněné kožené výrobky.

Když si pořídíte výrobek z pravé kůže, můžete si být jisti dvěma věcmi. Koupili jste kvalitní produkt, který vám vydrží léta, a navíc jste si udělali radost něčím, co je opravdu ekologické. Hodně lidí kůži nesmyslně odmítá proto, že je ze zvířat a dá přednost kůži falešné. Ta je ale k přírodě velmi nešetrná, přestože je často označovaná jako vegan nebo eko. S ekologií ale takto označené produkty mnohdy nemají nic společného.

Umělé eko kůže jsou nejčastěji vyrobeny z ropy

Eko kůže a veganská kůže jsou pouze jiné názvy pro kůži umělou. V žádném případě se nejedná o materiál vyrobený z ekologicky chovaných zvířat na biofarmách. Jedná se jednoduše o náhražku pravé kůže, která se vyrábí ze syntetických materiálů.

Umělá kůže je vyrobena z ropných produktů. Aby se co nejvíce podobala kůži pravé, využívají se k tomu nejčastěji plastové polymery. Je pravda, že se místo nich v poslední době používají i přírodnější materiály, jako jsou ananasové listy, korek nebo recyklovatelný plast. Jedná se ale o výjimečné případy. Produkty z falešné kůže nesou označení vegan jen proto, že nejsou vyrobené z usně, tedy z opracované hovězí, případně vepřové, kozí nebo ovčí kůže. Žádná velká ochrana přírody se tu nekoná. A naopak, pravá kůže jako jediná je z těchto materiálů 100% přírodní.

Pravá kůže je příkladem udržitelného materiálu

Falešná kůže je často k nerozeznání od té pravé. Ale jen po nějakou dobu. Po velmi krátkém čase vám začne praskat, zatímco pravá kůže vydrží desítky let. Znamená to, že si desítky let nebudete muset kupovat nový pásek, kabelku, peněženku.

Například kvalitní kožená bunda vám vydrží klidně 15 let. Bunda z umělé kůže sotva. Po pár měsících, nebo maximálně několika letech, už nebude nositelná a skončí v koši. Na které straně je tedy udržitelnost? Šetří přírodu více produkt, který koupíte jednou za 15 let, nebo výrobek, který budete muset obměňovat skoro každý rok, protože už zkrátka nebude nositelný? Tady jasně vítězí kůže, která je ekologická i díky své dlouhé životnosti.

Zpracování, ani likvidace pravé kůže nezatěžuje přírodu

A jsou tu další další plusové body pro pravou kůži. Při jejím zpracování se do ovzduší nedostávají žádné škodliviny. A ani poté, co už výrobek není používán, nezanechává žádnou negativní stopu, neuvolňuje do okolí žádné toxické látky. Je to přírodní produkt, který se za několik let rozloží. Umělá kůže se v přírodě rozkládá několik stovek let a uvolňují se z ní toxické chemikálie, které zamořují půdu.

Není třeba vzdát se pravé kůže

Mnoho lidí v dnešní době propadlo světu eko a vegan. V domnění, že chrání planetu, nakupují tyto výrobky a nic navíc si o nich nezjistí. Potom je velmi jednoduché označit například veganskou kůži za ekologickou. Pokud jste velicí ochránci zvířat a nesnesete žádné produkty, které jsou s nimi, jakkoliv spojeny, je pochopitelné, že si asi kožené produkty neoblíbíte. V tom případě byste ale neměli volit ani běžné eko kůže a měli byste vybírat výrobky opravdu jen z rostlinných materiálů. V jiném případě nedává upřednostňování falešných kůží smysl.

Zdroj:

Zdroj: https://vasekbrynda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813332

Reakce
  1. 2 měsíce ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist