Šéf belgické centrální banky: Tím, že budete zelený, nezbohatnete

Uveřejněno dne 12 března 2024 000 8:00

A lidé se budou zlobit, když to neujasníte, říká Pierre Wunsch.

TISKOVÁ KONFERENCE EKONOMIKY NÁRODNÍ BANKY
Wunsch řekl, že většina Evropanů si je vědoma potřeby jednat, ale že je důležité, aby jim byla sdělena pravda | Dirk Waem/ AFP přes Getty Images

Šéf belgické centrální banky vyzval zákonodárce EU, aby řekli pravdu o skutečných nákladech „ekologizace“ ekonomiky a ztrátě bohatství, která bude následovat – protože pokud tak neučiní, budou čelit hněvu veřejnosti.

„Tento přechod nás neudělá kolektivně bohatšími,“ řekl Pierre Wunsch Evropskému parlamentu v Bruselu. „Měli bychom být otevřenější… nelákat lidi, aby si mysleli, že ekologizace přináší pozitivní příležitosti, které by mohly zvýšit HDP a vytvořit miliony dobře placených pracovních míst.“

Některé evropské politické strany učinily opozici vůči zeleným politikám jedním ze svých výzev k shromáždění před červnovými volbami do EU. Využívají to, co považují za názorový obrat proti opatřením zaměřeným na pomoc životnímu prostředí mezi podniky, které se snaží konkurovat čínským a americkým konkurentům.

Wunsch řekl, že většina Evropanů si byla vědoma nutnosti jednat, ale že je důležité, aby jim byla sdělena pravda. Zelený přechod představuje negativní zásobovací šok s náklady podobnými energetickému šoku v 70. letech, který způsobil obrovský nárůst ceny ropy, řekl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist